Gazdaság

Nincs pénz gyógyszerre a kórházakban

Gyógyszerek (Gyógyszer, Pirula)
Gyógyszerek (Gyógyszer, Pirula)

A legnagyobb gyógyszerkereskedő felbontotta az összes, kórházzal kötött szerződését, és sok helyre csak akkor visz gyógyszert, ha előre fizetnek.

Az egészségügyben már évek óta legalább akkora körbetartozás van, mint az építőiparban, s mint ott, itt is az állam indítja el sok esetben a láncot. A kórházak esetében például azzal, hogy több mint egyhavi támogatással van elmaradásban, amit az amúgy is állandó pénzügyi akrobatamunkát végző intézmények nem tudnak kigazdálkodni, s ezért állandóan saját beszállítóiknak fizetnek későn.

Dióhéjban ez a története annak, hogy hamarosan előfordulhat akár az is, hogy egy kórházban azért nem tudnak egy beteg embert meggyógyítani, vagy akár az életét megmenteni, mert nincs gyógyszer.


Fotó: MTI / Balázs Attila

Mint a Világgazdaság ma megírta, a Hungaropharma, a legnagyobb magyar gyógyszerszállító valamennyi kórházzal felbontotta márciusban a szerződését, mivel „már kezelhetetlenné váltak az adósságok”. Összesen 15 milliárd forinttal tartoztak a kórházak a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségéhez tartozó hét vállalatnak, ennek harmada ráadásul már régi, lejárt tartozás volt. „A Hungaropharma továbbra is fontosnak tartja a kórházak ellátását, de saját maga képtelen pótolni a magyar egészségügy hiányzó forrásait” – közölte Feller Antal vezérigazgató a VG-vel.

A kórházak felével egyébként azóta sem kötött új szerződést a cég, s nem egy kórházat be is pereltek a tartozásért. Tavaly már egyszer felülvizsgálták a tartozó kórházakat, s már akkor sok kórháznak csak úgy vállalt szállítást, ha előre fizettek vagy életmentő készítményre volt szükségük. Ezt az intézkedést vélhetően most még több intézményre kiterjesztik majd.

Hihetetlenül sok pénzzel tartoznak a kórházak

Több mint 1 milliárd forint tartozást halmozott fel a Debreceni Kenézy Kórház a beszállítókkal szemben. Ezen belül 714 millió forint volt a 60 napon túli, 301 millió az átütemezett tartozás. Rekordösszegű, 7,3 milliárd forintos tartozást jelzett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház.

A betegellátást is végző négy egyetem adóssága 12,7 milliárd forint. Közülük a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem halmozta fel a legnagyobb tartozást: 5,4, illetve 5 milliárd forintot. A Pécsi Egyetem egyetlen hónap alatt 170 millióval növelte az adósságát.

A minősített tartozásállományú kórházak listájára 46 intézmény került fel, milliárdos nagyságrendű ki nem fizetett kötelezettséget 13 intézmény tud felmutatni.

Ide rejtik az államadósságot

A kórházak azonban csak egy – jelentős – szeletét képezik az állami lánctartozásnak. Április végén rekordösszegre, 93,4 milliárd forintra ugrott a költségvetési intézmények lejárt adóssága. Egyetlen hónap alatt 23,3 milliárddal nőtt a tartozásuk.

A legnagyobb adós az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely összesen 18,4 milliárd forintot nem fizetett ki abból, amit kellett volna. Ebből 15,2 milliárd forint az április 1-jétől központi költségvetési szervként működő, előtte nonprofit kft.-ként üzemelő 20 kórház tartozása.

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa – jegyezte meg a Napi Gazdaság a MÁK adatait értelmezve –, hisz a költségvetési szervek által ki nem fizetett és lejárt tartozásokat jelenti. Mivel a fizetési határidő sokszor a szokott 90 napon túl is nyúlhat, így a költségvetési intézmények ki nem fizetett, ám esedékessé váló tartozása a több száz milliárd forintot is elérheti. Mindez az államháztartási hiány rejtett része.

A Hungaropharmát és a Magyar Kórházszövetséget is kerestük kérdéseinkkel, reméljük, hamarosan több információval tudunk szolgálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik