Gazdaság

Brutális lesz a márciusi rezsi

gazora(1)(960x640)(2).jpg (gázóra, )
gazora(1)(960x640)(2).jpg (gázóra, )

Rezsicsökkentés ide vagy oda, a rekordhideg miatt duplájába is kerülhet a márciusi fűtés, mint megszokhattuk.

Idén márciusban az átlaghőmérséklet 0-2 Celsius fok körül alakult a máskor megszokott 7-8 Celsius fokkal szemben. Ez gázfűtésre lefordítva azt jelenti, hogy a szokásos 300-350 millió köbméter helyett 500-600 millió köbmétert is fogyaszthatott márciusban a lakosság – számolta ki a Pénzcentrum.hu a Magyar Energiahivatal adatai alapján.

Ez pedig azt jelenti, hogy még a 10 százalékos rezsicsökkentés mellett sem kizárt, hogy a megszokottnál jóval magasabb, akár dupla akkora számlát is kaphatnak a háztartások, mint tavaly ilyenkor. A számla különösen azoknál lehet borsos, akiknél nem túl jó a szigetelés. S hiába a tíz százalékos rezsicsökkentés, nem fogja ellensúlyozni a nagyobb fogyasztás miatti számlatöbbletet.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

Akik pedig éves elszámolásban vannak, azok majd az elszámoláskor szisszenhetnek fel, mert náluk akkor fog kiderülni, hogy az átalánydíj nem fedezte a fogyasztást. Főleg a tavalyi enyhe tél alapján belőtt havi átalányosokat érheti meglepetés. Aki ezt meg szeretné előzni, annak célszerű lehet kicsivel megemeltetni a havi fizetendőt, hogy arányosan eloszlassa a többletfogyasztást.

A lap azt is megemlíti, hogy a Főtáv még februárban felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy a kapott számla a 10 százalékos árcsökkentés mellett is magasabb lehet a nagy hideg miatt, mint más téli hónapokban. Erre válaszul Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős fideszes munkacsoport vezetője vizsgálatot indított. Mert szerintük elfogadhatatlan a Főtáv bejelentése. A vizsgálat eredménye még nem ismert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik