Gazdaság

Az MNB helyett Brüsszel pofozta Matolcsyt

matolcsy györgy (matolcsy györgy, )
matolcsy györgy (matolcsy györgy, )

Brüsszel szerint magasabb a hiány, tartós a recesszió. Matolcsy feleslegesen akadt ki Simorra, a jegybank szerint átmeneti emelkedés után gyorsulva csökken az államadósság.

A 2013-14-ben várható csökkenés után a GDP-arányos államadósság emelkedni fog, mert az elsődleges egyenleg is kedvezőtlenül alakul – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken kiadott Elemzés az államháztartásról című tanulmányában. Az emelkedés azonban 2015-2017-ben átmeneti lesz, 2018-tól kezdődően gyorsuló ütemben csökken a GDP-arányos államadósság. Az MNB 2027-re 66 százalékos adósságrátát feltételez 13 százalékponttal alacsonyabbat a tavaly év végi 79 százalékosnál.

A nemzetgazdasági miniszter vélhetően ennél komolyabb bírálatra számított, amikor már a jelentés megjelenése előtt azt mondta, hogy az “példátlan, erkölcstelen, etikátlan, és nagyon nagy mértékben árt a Magyar Nemzeti Bank tekintélyének, a magyar jegybanknak, a magyar pénzügyi rendszernek és Magyarországnak”. 

Brüsszel keményebb volt, mint az MNB

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint stagnál a magyar gazdaság, idén és jövőre is a bruttó hazai termék 3,4 százaléka lesz az államháztartási hiány Magyarországon. Brüsszel úgy számol, hogy csak 2014-ben indul el a növekedés (1,3%), miután a kivitel bővülése és a belső fogyasztás mellett a háztartások fogyasztása is enyhén bővülhet. A nem kormányzati beruházások azonban 2015-ben is várhatóan csökkenni fognak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint Brüsszel előrejelzésével szemben Magyarország biztonságosan képes lesz jóval 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik