Gazdaság

A legkisebb boltokban is bankkártyával lehet majd fizetni

bankkártya (bankkártya, )
bankkártya (bankkártya, )

A nemzetgazdasági tárca helyett a MasterCard adna pénzt a programra.

Nagyszabású POS-telepítési program kezdődhet a közeljövőben − értesült a Napi Gazdaság több forrásból. A lap információi szerint a MasterCard − amely az elmúlt években Mentor program néven már támogatott POS-telepítési akciót − jelezte a bankok és a jegybank felé, hogy hajlandó egymillió euróval támogatni egy új programot.

Ebben a projektben − összhangban a Magyar Nemzeti Bank elképzeléseivel − egy közepesen fejlett régió (megye) valamennyi kereskedőjének felajánlanák, hogy bérleti és telepítési díj nélkül vagy más kedvezményes konstrukcióban helyeznének el az eladóhelyen kártyás fizetésre alkalmas terminált.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

Az akciótól a közgazdászok azt várják, hogy végre kiderül, miért is nem engedik a kisebb kereskedők a bankkártyás fizetést: azért, mert a terminál fix költségeit ítélik magasnak, vagy azért, mert ha mindenki bankkártyával fizet, akkor nem tudnak csalni a kasszával.

Ha a kereskedők vonakodnának a kedvezményes ajánlat igénybevételétől, az azt bizonyítaná, hogy nem a díjak mértéke, hanem a számla nélküli kereskedelem fenntartása a fő visszatartó erő a bankkártya-elfogadás elterjedésével szemben – szögezi le a lap.

Ez már csak azért is kellemetlen felismerés lehetne, mert a számla nélküli kereskedelemre a pénztárgépek bekötése sem megoldás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik