Gazdaság

Vigyázzon, klónozzák a magyar bankkártyákat!

bankautomata (pénzfelvét, )
bankautomata (pénzfelvét, )

Az utóbbi hetekben számos magyar bankkártyáját csapolták meg, esetenként több százezer forinttal is. A csalók valószínűleg klónozásos módszert használtak. A bankok, úgy tűnik, megtérítik a kárt.

Volt, aki otthon aludt, miközben valahol Dél-Európában ürítették le a bankszámláján lévő pénzt. Méghozzá úgy, hogy a bankkártyája is vele volt, Magyarországon. A feltehetően nemzetközi csalók valószínűleg a klónozásos módszert vethették be – adta hírül a Pénzcentrum.hu. A lap információi szerint a bankok ilyen esetekben térítik a bankkártya-tulajdonos kárát.

Leginkább a mágnescsíkos kártyák vannak veszélyben, mert azokat könnyebb meghekkelni. A klónozás azt jelenti, hogy a csalók megtöbbszörözik a kártyát. S aztán, amíg tehetik, használják: főleg készpénzt vesznek fel vele.

A védekezés egyik módja lehet, hogy chipes bankkártyát igényelünk. A chipes kártyák másolása ugyanis gyakorlatilag nem lehetséges. S a chipadatok nem használhatók fel egy újabb tranzakcióra – írja a lap szakértőkre hivatkozva.

Sokat segíthet az is, ha limitáljuk a készpénzfelvétel vagy a költés összegét. Hasznos lehet a tranzakciónkénti sms-értesítés is, hiszen így nagyon hamar megtudhatjuk, ha visszaéltek a kártyánkkal, és már az első eset után értesíthetjük a bankunkat.

Íme néhány tipp, mire ügyeljen, ha nem akarja, hogy lenyúlják a pénzét!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik