Gazdaság

Rekordon a kórházak adóssága

kórház (kórház, )
kórház (kórház, )

Márciusra kritikus helyzet is előállhat az egészségügyben.

Soha nem volt olyan magas év elején a kórházak adósságállománya, mint az idén: becslések szerint 30 milliárdra rúg, és emiatt március végére akár kritikus helyzet is előállhat. Minimum félszáz egészségügyi intézménynek vannak kifizetetlen számlái – írja a Világgazdaság.

A Magyar Kórházszövetség becslései szerint tavaly év végén nagyjából 60 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak az egészségügyi intézmények. Ennek az adósságnak maximum felét tudták rendezni abból az összesen 27 milliárd forintból, amit 2012 végén az Egészségbiztosítási Alap „maradványából”, az úgynevezett kasszasöprést követően átutaltak nekik. A fennmaradó összeget azonban tovább görgetik maguk előtt, mert szemben az előző évek gyakorlatával, ezúttal egyetlen fillért sem kaptak kifejezetten adósságrendezésre.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ennek folytán soha nem látott szintű adóssággal kezdték az új évet az intézmények. Rácz Jenő azt mondta, az adósságállomány növekedéséből adódó gondok 2013-ban már az első negyedév végén jelentkezni fognak. A kényszernyugdíjazás mellett ezért az adósságteher csökkentésének abszolút elsőbbséget kell élveznie az egészségpolitikában – vélekedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik