Gazdaság

Összeugrott Matolcsy és a közgazdaguru

Matolcsy-Gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)
Matolcsy-Gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)

Roubini szerin a forintgyengülésért Magyarország a felelős, Orbán Viktor jobb keze azonban ezt másképp látja.

A forint gyengüléséért Magyarországra hárította a felelősséget a Roubini Global Economics (RGE) a Wall Street Journalban, a nemzetgazdasági minisztérium előző napi megállapításaira reagálva.

Az NGM hétfőn kiadott közleményében a spekulánsok forint elleni támadásának tulajdonította a forint gyengülését, annak, hogy Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, szokásos hírlevelének előfizetői részére azt tanácsolta, hogy amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF-megállapodást, addig shortolják a forintot. A magyar minisztérium az RGE forintra kiadott eladási ajánlását “pécézte ki” az árfolyamcsökkenés első számú okaként.

„Mi azonban úgy látjuk, hogy Matolcsy György miniszter legutóbbi nyilatkozata, melyben elhibázottnak nevezte a 2002 és 2010 között folytatott erősforint-politikát, volt a forint gyengülésének a legfőbb oka” – írta Jelena Vukotic, a Roubini Global Economics kelet- és közép-európai vezető elemzője az NGM közleményére adott válaszában. Vukotic szerint a piacok Matolcsyt tekintik a jegybankelnöki poszt egyik esélyes várományosának, ezért kijelentését úgy értelmezték, hogy a kormány agresszív monetáris lazító programot kíván folytatni és gyengébb forintárfolyamot szorgalmaz, ami kedvezne az exportőröknek, de növelné a devizahitelesek törlesztési terheit.

Az elemző úgy véli, a magyar gazdaság további piaci zavarok veszélyének van kitéve magas eladósodottsága és bankrendszerén keresztül az euróövezeti válságnak való erős kitettsége miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik