Gazdaság

Újra jön a 13. havi nyugdíj. Vagy mégsem?

nyugdíj (nyugdjí)
nyugdíj (nyugdjí)

A kormány a hírek szerint újra bevezetné a 13. havi nyugdíjat. Mi még reggel rákérdeztünk a miniszterelnökségen, de nem erősítették meg, hogy így lenne.

A Hír24 úgy tudja, a kormány újra bevezetné a 13. havi nyugdíjat, ezért reggel rákérdeztünk valóban így van-e. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt válaszolta megkeresésünkre, hogy: „A kormány azt vállalta, megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Ez sikerült. Az idei évben pedig esély van arra, hogy kitűzött célunkat túl is teljesítjük.”

Visszakérdeztünk, ez a „túlteljesítés” jelenti-e azt, hogy bevezetik a 13. havi nyugdíjat. Azt válaszolta: „Esetleges túlteljesítésen azt értem, hogy sikerülhet a nyugdíjak reálértékének növelése is.” Nyugtáztuk, hogy akkor ezek szerint  a 13. havi nyugdíj nincs tervben. Erre nem érkezett tőle cáfolat.

Kampányfogás lehet

Az Index is úgy értesült, hogy a kormány foglalkozik a gondolattal. Sőt, információik szerint a Magyar Államkincstár már háttérszámításokat végez ez ügyben. Úgy tudják, nem pénzben, hanem Szép kártyán vagy Erzsébet-utalványban érkezne a pluszjuttatás a nyugdíjasoknak. Az ő megkeresésükre egyébként nem válaszoltak cikkük megjelenéséig.

Egy nagy állami pénzügyi intézménynek dolgozó forrásuk viszont megerősítette, hogy foglalkoznak a 13. havi nyugdíj gondolatával. S ez a forrás azt is megemlítette, lehet, hogy a magas jövedelmekre kivetett szolidaritási adóból fedeznék a juttatást.

Egy biztos, ha lesz 13. havi nyugdíj, akkor az jó eszköz lehet az időskorúak szavazatainak megszerzéséhez. És ez elég nyomós ok lehet a bevezetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik