Gazdaság

Sokat spórol az állam a munkanélkülieken

A több mint félmillió nyilvántartott álláskereső több mint fele semmilyen ellátást nem kap. S mindössze kevesebb, mint tíz százalékuk jogosult álláskeresési segélyre vagy járadékra.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint csaknem 527 ezer regisztrált álláskereső volt augusztusban, tavalyhoz képest 22 ezerrel (4 százalékkal) csökkent a számuk. Viszont mivel az álláskeresési ellátás (segély vagy járadék) csak legfeljebb három hónapra jár, egyre kevesebben vannak, akik ilyet kapnak. Tavalyhoz képest 64,5 százalékkal csökkent az arányuk, s jelenleg a félmillió regisztrált álláskeresőből csak alig több mint 53 ezer ember kap álláskeresési ellátást. Vagyis kevesebb, mint 10 százalékuk.

Rajtuk kívül még csaknem 190 ezren kapják a foglalkoztatást helyettesítő támogatást (ez az a bizonyos havi 22 800 forint). A maradék 284 ezer regisztrált munkanélküli azonban nem kap semmilyen pénzt az államtól. Az ellátatlanok száma 22,8 százalékkal nőtt 2011 augusztusa óta.

Vagyis ezzel az állam jelentős összeget spórol meg, mióta bevezette a szabályt hogy legfeljebb három hónapig járhat az álláskeresési ellátás. Igaz, a közfoglalkoztatás meg rengeteg pénzbe kerül. De közmunkát egyelőre csak a tartós álláskeresők töredékének tudtak pár hónapra biztosítani. A KSH legfrissebb adatai szerint átlagban 83 ezer közfoglalkoztatott volt.

Az augusztusban nyilvántartott álláskeresők majdnem negyedének (39 százalékának) volt legfeljebb 8 általános iskolai végezettsége. A szakmunkások aránya 29 százalék, a gimnáziumot végzetteké 10, a szakközépiskolát végzetteké 16 százalék. S most is a felsőfokú végzettségűek voltak a legkevesebben a regisztrált álláskeresők között, mindössze 6 százaléknyian.

Ami még rossz hír, hogy az utolsó nyári hónapban a tavalyinál több mint tizenötezerrel kevesebb (28,3 ezer) új munkahelyet jelentettek be a foglalkoztatók az NFSZ-hez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik