Gazdaság

Hétszázmillióba került Orbán levele

munkahelyvédelmi program (munkahelyvédelmi program, levél)
munkahelyvédelmi program (munkahelyvédelmi program, levél)

Ennyit fizettünk a munkahelyvédelmi programos levélért.

Összesen 690 millió forintot csoportosított át a tegnap megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány arra, hogy a munkahelyvédelmi akcióról tájékoztassa a polgárokat. A kommunikációs akciót a rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből finanszírozza a kormány, s a pénzt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) költheti majd el, amelynek augusztustól Vetési Iván az elnöke.

A pénzből 13 millió forintot személyi juttatásokra és járulékokra költhet el a hivatal, míg összesen 677 millió forintot szánt a kormány a kommunikációs akció dologi kiadásaira. Ennek zöme a KEKKH-nél landolt, ám 105 millió forint a közigazgatási tárca alá tartozó szervezetek és szakmai programok dologi kiadásaira lett előirányozva.

A KEKKH augusztusban kapta a felkérést a kormánytól, hogy bonyolítsa le az állampolgároknak való levelek címzését a rendelkezésére álló adatbázis alapján, s a levél meg is érkezett szerkesztőségünk több tagjához. Ám a pénzt ezek szerint csak most kapta meg hozzá a hivatal.

A levél anno a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP berkeiben tiltakozást váltott ki. Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke szerint a levél pontatlanságokkal és hazugságokkal volt tele, ráadásul „több száz millió forintba” került.

A Népszava pedig azt rótta fel, hogy a levél már akkor kiment, amikor az akciót még meg sem szavazta a parlament, így utólag lesz „lepapírozva”. Akkor még azt sem lehetett tudni, hogy miként lesz finanszírozva a levél – a lapnak Havasi Bertalan sajtófőnök annyit írt: a rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből lesz rá pénz.

A munkahelyvédelmi tervet egyébként azóta sem fogadta el a parlament, amely tegnap tárgyalta először.  A terv részeként a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a képzettséget nem igénylő munkát végzők esetében a munkáltatói járulékot a felére csökkentik, a 25-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek pedig ezentúl választhatják majd a – vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket kiváltó – 16 százalékos kisvállalati adót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik