Gazdaság

A kormány erőművet is venne

bakonyi-erőmű (bakonyi erőmű zrt., )
bakonyi-erőmű (bakonyi erőmű zrt., )

Bakonyi Erőmű: vételi ajánlatot tesz a kormány.

A kormány megtárgyalta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-vel kapcsolatban kialakult helyzetet, valamint ezzel szoros összefüggésben a Bakonyi Erőmű Zrt. felé fennálló tartozások kérdését – írja a kormányportál.

A kormány számára kiemelten fontos az érintett munkahelyek megőrzése, valamint a térség – Ajka városa – fűtésének biztosítása, éppen ezért amellett, hogy a probléma kezelésére a kormány egy munkacsoportot állított fel az érintett tárcák részvételével, vételi tárgyalási ajánlatot is tesz.

Az erőműnek több kérdést kell rendeznie ahhoz, hogy bármilyen érdemi üzleti tárgyalást kezdhessen egy esetleges tulajdonosváltásról – mondta néhány napja Németh Frigyes vezérigazgató arra reagálva, hogy sajtóértesülések szerint az MVM Zrt. komolyan érdeklődik cégük iránt. Az MVM akkor nem kívánt reagálni.

Az erőmű egyébként perben áll a magyar állammal, mert a Magyar Energia Hivatal (MEH) 2011 január elsejétől megvonta a társaságtól a bioenergia-termelési kvótájának egyharmadát, ami évente 2,5-3 milliárd forintos árbevétel-kiesést okoz. Az igazságügyi szakértők az erőmű álláspontját támasztották alá, a MEH a bíróságtól új szakértő kirendelését kérte.

A Mal Zrt. tartozása összetett probléma, az adósságot rendezni kell, legkésőbb a fűtési szezon kezdetéig. A vezérigazgató korábban azt mondta, hogy csaknem 1,5 milliárd forinttal tartozik a cégnek a Mal Zrt. Az erőműnek 168 részvényese van, többségi tulajdonosa a Demján-csoporthoz tartozó Euroinvest Zrt.

A Demokratikus Koalíció (DK) előzőleg olyan előterjesztést nyújtott be a parlamentnek, amely felszólította a kormányt, hogy mentse meg a Mal Zrt.-nél, illetve annak valamennyi beszállítójánál dolgozó 5-6 ezer ember munkahelyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik