Gazdaság

Így védi a munkahelyeket Orbán Viktor jobbkeze

matolcsy györgy (ingyenes, )
matolcsy györgy (ingyenes, )

Már a teljes foglalkoztatásról vizionált a parlamentben Matolcsy György.

A munkahelyvédelmi akcióterv 1,5 millió munkahely megvédését és több százezer új állás létesítését eredményezheti – jelentette be az előterjesztés országgyűlési vitáját megnyitó expozéban a nemzetgazdasági miniszter.

“Végig”

Matolcsy György szerint ha elfogadják a javaslatot, és az érintett körben összesen 3 évre, vagy január 1-jétől „végig” 50-100 százalékkal csökkentik a munkáltatók költségeit, akkor a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, valamint a képesítés nélküliek esetében 500 ezer forinttal kevesebb járulékot kellene megfizetniük a cégeknek. Mindez a mostani 28,5 százalék helyett 14 százalékos terhet jelentene.

Még kedvezőbb lesz a tartós, hat hónapon túli munkanélkülieket alkalmazóknak javasolt támogatás. Esetükben három év alatt 900 ezer forintnyi költséget spórolhatnak a vállalkozások, és ugyanez a kedvezmény érvényes a munkába visszatérő kismamákra is. A szakmai szervezetek egyöntetű visszajelzése szerint ezek “átütik a vasbetont, átütik a tetőt” a munkaerőpiacon –  jegyezte meg Matolcsy.

Lesz pénz rá

A jövő évi költségvetés „odateszi” a szükséges 300 milliárd forintot a program mögé. Nem történhet semmilyen olyan tárgyalás semmilyen olyan nemzetközi intézménnyel, olyan változás a magyar politika és gazdaságpolitika körében, hogy ez a forrás a büdzsében ne lenne meg – jelentette ki a szaktárca vezetője. Hozzátette: a pénzügyi tranzakciós illeték, valamint az állampapírhozamok csökkenése miatti költségvetési megtakarítás a fedezet.

A miniszter szerint az akcióterv után, a sikeres közmunkaprogramok tudatában, kitűzhetik a teljes foglalkoztatás célját, az ehhez vezető úton az első lépések megvannak. Amikor a kormányfő arról beszél, hogy 5-5,5 millió munkahelyet teremthet a magyar gazdaság 2020-ig, akkor ez a teljes foglalkoztatást jelenti.

Vagyis a ma 459 ezer regisztrált munkanélküli közül a következő 2-5 évben mindenki számára vagy üzleti, piaci munkahelyet ajánlanak a vállalkozók, vagy az állam ajánl közmunkaprogramokat, de “mindenkinek munkát ajánl, segély és tétlenség helyett” – összegezte Matolcsy György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik