Gazdaság

Pánik a piacokon: mélybe rántották a forintot

tőzsde (tőzsde, euró, forint, )
tőzsde (tőzsde, euró, forint, )

Az euró mélyrepülése a magyar valutának is árt. Görögország a csőd szélére került, de a spanyolcsizma is szorít. Romlik a magyar tárgyalási pozíció az IMF-fel.

Negatív csúcsokat dönt az euró

Hétfő hajnalra tizenegy éves mélypontra süllyedt az euró árfolyama a japán valutával szemben: az európai közös pénz 95 jen alá esett, mivel a befektetők a spanyol gazdasági gondoktól tartva eurót adnak el – adta hírül az MTI.

A dollárral szemben is elkezdődött a mélyrepülés. Az euró két éve nem volt olyan gyenge az amerikai fizetőeszközhöz képest, mint most.

Az euró mélyrepülése természetesen a forintra is hat. A Commerzbank közgazdásza a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, nemsokára eljuthatunk a 290 Ft/euró árfolyamig.

Tépik a forintot
A szakértő szerint már pénteken voltak baljós előjelek. Részletek a piaci pánikról.

 

Indul a görög…

A negatív hangulatot többek közt az okozza, hogy piaci hírek szerint az IMF leállíthatja a Görögországnak folyósítandó hiteleket, aminek köszönhetően fizetésképtelenné válik már szeptemberben az ország – írja az Equilor. A görögöknek augusztus 20-án 3,1 milliárd eurót kellene törleszteniük, de újabb hitel nélkül erre nem lesznek képesek.

A Wall Street Journal forrásai szerint az új görög koalíciós kormány újabb költségcsökkentő lépéseket jelenthet be a héten. A kérdés már csak az, hogy még honnan tudnak forrást elvonni.

A spanyolcsizma is szorít

Spanyolország is a csőd felé sodródik. Az ibériai félszigetről Valencia után Murcia és még vagy féltucat tartomány jelezte, hogy hamarosan kormányzati segítséget kell majd kérnie a fenyegető csődhelyzet miatt.

A Privátbankár elemzői szerint a piacok most attól félnek, a tartományok csak az első dominók abban a sorban, aminek a végén Spanyolország feltett kézzel az unióhoz fordul egy masszív mentőcsomagért.

Fogy a németek türelme

Egy nemrég készült közvélemény-kutatás szerint a németek többsége alig látná értelmét egy újabb mentőcsomagnak. Görögország, Spanyolország, Portugália, Írország és Ciprus megsegítésére ugyanis eurómilliárdok mennek el, és valamennyi esetben Németország a legnagyobb befizető – írja a Kitekintő.

A németek aggódnak: a lakosság csaknem fele, 48 százaléka félti megtakarítását, illetve a kor előrehaladtával az öregségi nyugdíját. A legtöbbjük számára a munkahely jelenti a biztos pontot, mindössze 35 százalékuk tart a fenyegető munkanélküliségtől. Egyre nagyobb azoknak az aránya, akik szerint Németországnak nem kellene harcolnia az euró megmentéséért, ha az további eurómilliárdokat igényel.

Romlanak a magyar pozíciók az IMF-fel szemben

Bár a Budapesten folyó tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel a múlt héten nagyban segítették a forint és a magyar eszközök árfolyamát, az európai adósságválság újabb hullámai könnyen elsöprik az optimizmust, egyben ronthatják a magyar tárgyalópozíciót is. A Privátbankár szerint könnyen előfordulhat, hogy a kormány engedékenyebb lesz, ha esetleg újra 300 forint közelébe emelkedik az euró jegyzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik