Gazdaság

Mikor lesz itt gazdasági növekedés?

Magyarországon 2006 óta lényegében nem nőtt a gazdaság - mondta Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professzora szerdán Budapesten, egy szakmai konferencián.

A “Magyarország hogyan tovább? – gazdasági boksz utca” című rendezvénysorozat nyitó eseményén, amelyet a Menedzserek Országos Szövetsége szervezett, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke Vértes Andrással, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnökével cserélt véleményt a  magyar gazdasági folyamatokról.

Mindkét szakember egyetértett abban, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetből az ország csak lassan lábalhat ki. Vértes András hozzátette: a tényleges kilábaláshoz szerinte elengedhetetlen volna a szakemberek közvetlen véleménycseréje.

Vértes továbbra is úgy vélte nem lesz hamarosan IMF-alku, arra leghamarabb jövőre kerülhet sor. MIndkét szakember úgy látja, teljesíthetetlen a Matolcsy György által felvázolt 280 milliárdos bevétel a tranzakciós adóból. Vértes ANdrás szerint ha nem lesz felső limit az adóban, akkor a legnagyobb cégek egyszerűen kiviszik majd innen a pénzüket. Ha pedig kiviszik, akkor nem lesz beruházás, nem lesz munkahelyszám-bővülés.

Kérdés, mi lesz a költségvetési tervvel, ha ez a 280 milliárd nem folyik be? Vértes nem tartja kizártnak, hogy ebben az esetben a kormány a kkv-któl szedne be többet, adó formájában. Persze ez csak feltételezés. Da ha így lesz, akkor a kisvállalkozók az eddiginél is kilátástalanabb helyzetbe kerülhetnek.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök a kormány javára írta, hogy nekilátott a munkaerőpiac megreformálásának, ami szerinte nem kis feladatot jelent. Nyugdíj froton például számos tabunak mentek neki (korhatáremelés, rendvédelmiek nyugdíja, stb.), amibe ő maga nem vágott volna bele a jelenlegi gazdasági körülményeket ismerve.

Úgy vélte: összességében a kormány túl sok konfliktusos ügyet vállalt magára. eehelyett inkább az együttműködés lehetőségét kellene keresni. Különösen egy olyan Európában, amely számos területen  szorosabbra fűzné a tagállamok kapcsolatát,.

A kis- és középvállalkozások megsegítésének eredményei, amit a kormány célul tűzött ki, még nem látszanak – jegyezte meg. Azt ígérték, nem lesz megszorítás, és végül lett (még ha nem is így hívják). A középrétegeket meg akarták erősíteni, de inkább leszakadás történt. Az egykulcsos adóval pedig az emberek 60 százaléka veszített. Nagy kérdés, hogy ők hogyan fognak majd reagálni erre a helyzetre – vetette fel.

Matolcsy György nemrégiben azt valószínűsítette, hogy már a második félévre beindulhat a gazdaság, amire azt mondta most Vértes András: Legyen igaza! Szurkolok neki! De a GKI elemzései szerint semmi jel nem mutat arra, hogy ilyen hamar növekedési pályára állnánk – tette hozzá. Előrejelzésük szerint 1,5 százalékos GDP-csökkenés várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik