Üzleti tippek

A görögök újabb választással sokkolják a piacokat

A tőzsdei kereskedésben is ugyanaz a slágertéma, mi lesz a görögökkel?

Bő egy hete tartottak választásokat a helléneknél, de közeleg az újabb felvonás. Ma ugyanis a görög államfő szóvivője bejelentette, hogy a sikertelen kormányalakítási tárgyalások miatt új választásokat írnak ki, holnap pedig egy ügyvivő kormányt fognak felállítani – írja a Reuters.

Az XTB Magyarország brókercég vezető elemzője szerint mára a pénzügyi sajtóban sem tabu a görögök esetleges távozása az eurózónából, de az unió részéről ettől egyelőre jóval visszafogottabb nyilatkozatok látnak napvilágot.

Soós Róbert hozzátette, a kormányalakítási mizéria azért is súlyos probléma, mert jelenleg nincs, aki megállapodjon az EU-IMF-EKB hármasával a mentőcsomag újabb részleteinek lehívásáról. Márpedig a trojka a pénzügyi segítséget kőkemény költségvetési konszolidációhoz kötötte, hiszen a cél a görög államadósság fenntartható pályán való csökkentése. A mentőöv ára egyebek közt, hogy a nemzetközi szervezetek beleszólhatnak az ország irányításába, ami komoly konfrontációt jelenthet főleg akkor, ha olyan erő kerül hatalomra, amely szembemegy a megszorításokkal.

A befektetők ezen felül sem unatkoznak kedden, hiszen egyebek közt Németország, Portugália, Olaszország és Magyarország is közzétette a legfrissebb GDP-adatokat. A magyar gazdaság teljesítménye jócskán alulmúlta a várakozásokat.

További részletekért nézze meg az XTB vezető elemzőjének rövid összefoglalóját, amelynek a végén befektetői tippeket is kaphat!

Ha a görögök helyett inkább a Facebook-részvények közelgő kibocsátása érdekli, akkor olvassa el az XTB elemzését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik