Gazdaság

Három százalék felett lehet a hiány jövőre

Rontott korábbi előrejelzésén az MNB. A kormány 2,5 százalékos mínuszt jövendöl.

A Magyar Nemzeti Bank államháztartásra vonatkozó legfrissebb előrejelzése szerint 3,2 százalékos uniós elszámolás szerinti hiány alakulhat ki 2012-ben – olvasható a jegybank kedden publikált “Elemzés az államháztartásról” című dokumentumában.

Ez 0,1 százalékpontos romlás az előző jegybanki előrejelzéshez képest. A kormány még 2,5 százalékos államháztartási hiányt vár a jövő évre.

A jegybanki szakértők még az októberi makropályával számoltak, így az azóta bekövetkezett romló tendenciák – így például a forintárfolyam romlása miatt – további 0,2-0,4 százalékpontos növekmény is lehet a hiányban. Mindezek alapján a GDP-hez mérten 3,4-3,6 százalékra nőhet az államháztartás uniós elszámolású hiánya.

Az MNB szakértői megjegyezték: a költségvetési törvényjavaslatban szereplő, a GDP 0,7 százalékát kitevő, jövő évi szabad tartalékok teljes törlésével lehet 3 százalék alatti államháztartási hiányt elérni. Ha ez nem történik meg, akkor a GDP 1 százalékának megfelelő további egyenlegjavító intézkedés kell ahhoz, hogy a kormány által kitűzött 2,5 százalékos deficitcél teljesíthető legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik