Gazdaság

Lépnie kell a kormánynak és az MNB-nek

Határozott kormányzati és jegybanki lépésekre, s világos kommunikációra van szükség. Ha a forint beszakad 150-200 bázispontos kamatemelés is indokolt lehet.

Rövid távon egy viszonylag kedvező piaci környezetben lehet, hogy a profitrealizálás egy ideig még a történelmi szintek alatt, illetve annak közelében tartja a forint árfolyamát. Jegybanki beavatkozás, és határozott, a gazdasági szereplők széles köre számára meggyőző kormányzati lépések és kommunikáció nélkül azonban, nem lesz tartós megnyugvás a hazai eszközök piacain – mondta el megkeresésünkre a Concorde makroelemzője Samu János.

Az MNB-nek a szakember szerint a jövő hét keddi kamatdöntő ülésen legalább 50 bázisponttal kell megemelnie az alapkamatot, s ki kell jelölnie a monetáris szigorítási ciklus alapályáját, magyarán azt, hogy milyen ütemben emeli majd az alaprátát. Ha a piaci helyzet a maihoz hasonló marad, s a forint az euróval szemben addig nem szakítja át a mostani szinteket, akkor ez (megfelelő gazdaságpolitika mellett) elegendő lehet a helyzet konszolidálására.

A kormány részéről azt kell megerősíteni, hogy lesz megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal, a magyar gazdasági vezetés elfogadja a szervezet ajánlásait, és meg is valósítja vállalásait. A piacok mellett meg kell nyugtatni a hazai bankokat, a nagy nemzetközi vállalatokat, amelyek az elmúlt időben folyamatosan vitték ki a profitot az országból, amelyre korábban nem volt példa. Egyértelmű választ kell továbbá adni az alapvető kérdésekre. Nevezetesen arra, hogy:
Mi lesz a különadókkal?
Milyen tervek vannak a bankrendszerre vonatkozóan?
Mi történik majd egyes intézmények IMF által sokat kritizált függetlenségének kérdésében?

Ennek hiányában nem nyugszanak meg a piacok. Újabb erőteljes forintgyengülés indulhat, amely 320 forint fölé tolja az euróárfolyamot. Ha ez még az MNB monetáris tanácsának jövő hét keddi kamatdöntő ülése előtt megtörténik akár 150-200 bázispontos (1,5-2 százalékpontos) rendkívüli kamatemelésre is szükség lehet – hangsúlyozta Samu János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik