Gazdaság

Hiba csúszott az adótörvénybe

Egy nyomdahiba miatt mától hatályba lépett volna a változások egy része. A Magyar Közlöny szerint van lehetőség a probléma orvoslására.

Haladéktalanul helyesbítik a Magyar Közlöny elektronikus változatát, amelyben egy tördelési hiba miatt került kötőjel helyett vessző a jövő évi adótörvények módosításáról szóló jogszabály kihirdetésébe. A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó tájékoztatása szerint van jogi lehetőség az elektronikus tájékoztatás javítására, vagyis a hiba folytán egyetlen érintett rendelkezés sem lép hatályba 2012. január 1-je előtt.

Korábban az Index írt arról, hogy kötőjel helyett vessző került a kihirdetett adótörvénybe, ami azt eredményezheti, hogy a mai naptól emelkednek drasztikusan a közigazgatási eljárási és a bírósági eljárási illetékek, emellett életbe lépnek a baleseti adóra vonatkozó rendelkezések és a chipsadóval kapcsolatos változások, valamint a magánszemélyek kommunális adójával kapcsolatos szabályok is.

A problémát az MSZP és az LMP is észlelte. Az előbbi közleményt adott ki arról, hogy felszólítja a Fidesz-KDNP-t és a kormányt, hogy ne nehezítse idő előtt a magyar emberek, vállalkozások életét, és módosítsák a kihirdetett adótörvényt. Az utóbbi törvényjavaslatot nyújtott be „a meggondolatlan jogalkotási tevékenység során elkövetett egyes hibák orvoslásáról”. A javaslat lényege az, hogy idén december 31-ig csak akkor lehet a nyomdahibával érintett paragrafusokat alkalmazni, ha azok az adózóknak kedvezőbbek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik