Gazdaság

Túró Rudi nem adózna

Kimentenék a chipsadó hatálya alól a Túró Rudit és a kakaóstejet is.


Fotó: MTI / Sándor Katalin

Több fideszes módosító indítvány is érkezett a csipszadóhoz. Többi között a kakaóitalokat és a Túró Rudit vennék ki az adó hatálya alól. Nemcsak elvennének azonban, hanem hozzá is tennének: pluszadóval sújtanák az extrudált sós élelmiszereket és az alacsony gyümölcstartalmú lekvárféléket is.

A fideszes Koncz Ferenc a kakaóitalok esetében azzal érvel, hogy piaci elemzők szerint majdnem felére esne vissza a kakaóital-porok fogyasztása. Mindemellett szerinte nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a gyermekek jelentős része kakaóval fogyaszt évente 62 millió liter tejet, amely köztudottan egészséges. Ezért a kakaóital-porok fogyasztásának visszaesése egyben a tejfogyasztás jelentős, mintegy 20 millió literre tehető csökkenését is maga után vonná.

Font Sándor is fontosnak tartja, hogy a népegészségügyi termékadó ne sújtsa a tejágazat szereplőit, ne jelentsen további terheket a tejtermékek fogyasztásában, hiszen a tej és tejtermékek, mint alapvető élelmiszerek, a lakosság egészségvédelmét szolgálják. Ennek érdekében azt javasolja, hogy vegyék ki a törvény hatálya alól a most cukortartalma alapján adóköteles tejtermékeket is, mint például a kakaós tejet, a kakaós italt, a Túró Rudit, a madártejet.

A fideszes képviselő emellett kezdeményezi, hogy a chipsadó hatályát terjesszék ki az alacsony gyümölcstartalmú lekvárfélékre is. Az alacsony gyümölcstartalmú sűrítmények, koncentrátumok és szörpök esetében pedig alkalmazzanak magasabb adótételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik