Gazdaság

Cukros, sós adóhatáridő

Visszaigényelhető az Európai Bíróság ítélete alapján az áfa, a cukrozott, sós készítmények után viszont fizetni kell.

A cégeknek október 20-án kell először bevallaniuk és befizetniük a szeptembertől hatályos chipsadót (népegészségügyi termékdíjat). Az adókötelezettség üdítőitalra, energiaitalra, előrecsomagolt cukrozott készítményre, sós snackre, ételízesítőre vonatkozik, ha azok előrecsomagolt terméknek minősülnek, jövőre azonban bővülhet a kör.

Holnapig lehet az EU Bíróság döntése alapján az áfát visszaigényelni. Erre akkor jogosult egy cég, ha korábban a hatóság visszatartotta a neki visszajáró áfát, s ezt igazolni is tudja. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalkozás később benyújtott bevallásaiban is visszakérheti pénzét. A ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfát a legegyszerűbben a soron következő bevallásban, az adózóra vonatkozó általános szabályok szerint lehet visszaigényelni.

A negatív áfát külön kérelemben is vissza lehet kérni, de ennek holnap lejár a határideje. A kérelemben az utolsó bevallás adatait kell megismételni, illetve a külön kérelmet is ki kell tölteni. A kormány arra számít, hogy mintegy 250-260 milliárd forintot igényelnek vissza, ennyi a rendszerben a rendezetlen áfa összege. Az adóhatóság a visszaigényelt áfát 30 napon – ha az egymillió forintnál több, akkor – 45 napon belül utalja vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik