Gazdaság

Majdnem utolérte a svájci frank az eurót

Kedden este a frank árfolyama átlépte a 273 forintot, miután az amerikai FED bejelentette: nem változik az irányadó kamat.

A frank árfolyama a kamatdöntés előtt még valamivel 264 fölött járt, a bejelentés után röviddel viszont csaknem tíz forinttal magasabbra szökkent. Este 10 körül aztán már korrigált az árfolyam, és a jegyzés visszasüllyedt 264-265 forintra.

Kedden reggel még 252,84-en jegyezték az alpesi devizát, napközben aztán sorra dőltek meg az újabb és újabb árfolyamcsúcsok. A magyar fizetőeszköz alig változott a többi nemzetközi devizához képest. Az eurót 275,70 forinton, az amerikai dollárt 193,34 forinton, míg a  japán jent 251,50 forinton jegyezték nem sokkal kilenc óra után.

Az euró és a frank árfolyama minden korábbinál közelebb került egymáshoz. Szakértők már múlt héten is figyelmeztettek arra, hogy rövid időn belül paritásba kerülhet a két fizetőeszköz, azaz előfordulhat, hogy egy frank egy eurót fog érni.

A tavalyi év végén a még  222,76 forinton jegyezték a svájci frankot. Idei mélypontján, 198,89 forinton április 6-án járt a frank/forint árfolyam. Az utóbb öt évben a leggyengébb 2008. július 18-án volt a frank, akkor 140,62 forinton jegyezték.

A frank az után kezdett rohamosan erősödni, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED bejelentette, hogy még legalább két évig a jelenlegi alacsony szinten (0,00-0,25 százalékon) tartja irányadó kamatlábát. A kamatdöntés indoklása szerint az amerikai gazdaság idei növekedési üteme lényegesen elmarad a FED által korábban várttól, ezért a gazdasági növekedés ösztönzésének számos lehetőségét áttekinttette a szervezet.

A kamatdöntés bejelentése után az amerikai kötvényhozamok zuhanni kezdtek, de a New York-i értéktőzsde vezető mutatói az első negatív reakciók után végül emelkedéssel zárták a napot. Az amerikai tendenciát követve emelkedéssel zártak az ázsiai tőzsdék is.

Az előző napi jelentős gyengülés után erősödött szerda reggelre a forint is a legfontosabb külföldi devizanemekkel szemben a bankközi piacon. A svájci frank 261,99 forintot ért, az eurót 272,35 forinton jegyezték, a dollár árfolyama 189,89-en, száz japán jen pedig 246,77 forinton állt.

AJÁNLOTT LINK:

Már 273 forint felett járt a svájci frank árfolyama (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik