Gazdaság

New Yorkban erősen kezdett a tőzsde

A pozitív nyitás után erősödtek az irányadó Wall Street-i indexek, a kereskedés azonban változékony, a bizonytalanság pedig meghatározó.

Nem sokkal közép-európai idő szerint háromnegyed öt után a 30 vezető iparvállalat Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) mutatója 1,99 százalékos erősödéssel 11 024,56 ponton állt. Az S&P index 3,11 százalékkal 2430,94 pontra erősödött. A technológiai részvények Nasdaq Kompozit mutatója 2,58 százalékkal 1148,34 pontra nőtt.

“Jelentősen túladottá vált az elmúlt három napban a piac” – magyarázta a kedvező részvénypiaci fordulatot Keith Bliss, a Cuttone & Co. kereskedőcég elnökhelyettese. “A rövid árfolyam-emelkedés nem jött váratlanul. A negatív hírek hiánya alkalmat adott a piacnak, hogy mérsékelje veszteségeit” – tette hozzá.

A kedd délelőtti kereskedés legnagyobb nyertese a Bank of America volt, amely 4,8 százalékkal erősödött a hétfői 20 százalékos esés után. A J.P. Morgan Chase bankház is 4 százalékkal nőtt. A DJIA hétfői, 635 pontos zuhanása minden idők hatodik legnagyobb pontesése volt, a tőzsdemutató pedig tíz hónapos mélyponton zárt.

A befektetők mindazonáltal az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülésére figyelnek majd, hogy a monetáris tanács Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) milyen véleményt fogalmaz meg az elmúlt napok pénzpiaci zavaráról. Amennyiben a szervezet arra utal, hogy a Fednek még további eszközei állnak rendelkezésére a piacok támogatására az további árfolyam-emelkedéshez járulhat hozzá.

A nyugat-európai értéktőzsdék kedden javultak a hétnapi zuhanás után. A kereskedés utolsó percében a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 2,10 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,26 százalékkal, a párizsi CAC-40 1,99 százalékkal volt a hétfői záró fölött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik