Gazdaság

Megmenekülhet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra

A KÖZGÉP Zrt. építőipari cég dob mentőövet a finanszírozási nehézségekkel küzdő pécsi porcelángyárnak.

A Zsolnay porcelángyár kisebbségi részvényhányadának eladásáról még tavaly döntött Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése. 2010 júniusában szerződést kötöttek a Manufaktúra Befektető Kft.-vel, amely 500 millió forintos tőkejuttatási kötelezettséget vállalt, s opciós vételi joggal rendelkezik a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos részvényhányadára, illetve a cég tulajdonában vannak a menedzsmentjogokat biztosító szavazatelsőbbségi részvények is.

A közlemény szerint a KÖZGÉP értékesnek tartja a Zsolnay gyárban több mint 150 év alatt felhalmozott tudást és tapasztalatot, a porcelángyárat pedig egyedülálló befektetési lehetőségnek is tekinti.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Zsolnay márkanév három világhírű találmánnyal is összeforrt: az elefántcsont színű Zsolnay-porcelánnal, az egyedi máztechnikájú eosinnal és a pirogránittal. A porcelángyár kiemelt nemzeti értéket képvisel, termékei hungarikumok.

A KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. menedzsmentje elkötelezett abban, hogy stabil hátteret teremtsen a pécsi gyár működéséhez, nem csupán pénzügyi befektetőként, hanem teljes szakmai támogatásával vesz részt az új vállalati stratégia megvalósításában – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik