Gazdaság

Tűzoltók túlmunkabére: az önkormányzatoknál nincs rá fedezet

A 2004. május 1-jétől 2007. december 31-éig eltelt időszakban elmaradt túlmunkadíjakat ez év végéig kell(ene) kifizetni.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Kontrát Károly államtitkár és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2004. május 1-jétől 2007. december 31-éig eltelt időszakban elmaradt túlmunkadíjakat ez év végéig kell kifizetni a tűzoltóknak. 6,5 milliárd forintról van szó, ennek nagy részét az önkormányzatoknak kell kifizetni, erre Pintér Sándor belügyminiszter fel is fogja kérni az önkormányzatokat.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta, hogy erre nincs fedezet az önkormányzatoknál. A tűzoltók bére csak átfutó tételként jelenik meg náluk, hiszen annyit adnak tovább, amit a központi költségvetésből erre kaptak. Az önkormányzatok felelőssége az épületek, eszközök, járművek fenntartási költségeiben van, erre nem kevés pénzt áldoznak – tette hozzá.

Ráadásul ebben az évben 40-45 milliárd forinttal kisebb az önkormányzatok gazdálkodási mozgástere, mint 2010-ben, ráadásul ehhez jön még a tavaly “kőbe vésett” 120 milliárdos elvonás.

Ezen felül a bérekről és pótlékokról szóló alkut az állammal kötik a fegyveres és rendvédelmi szervek tagjai, nem az önkormányzatokkal. Ez jogszabályban rögzített folyamat. Ezért az elmaradt túlmunkadíjak kifizetéséért az állam felel, nem az önkormányzatok. Gémesi György szerint elfogadhatatlan az, hogy az önkormányzatoknak kellene fizetni, nincs is ezzel kapcsolatos törvényi kötelezettségük. Kötelezni ugyan lehet új jogszabály megalkotásával az önkormányzatokat, pénz viszont attól nem lesz több – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik