Belföld

Megalázza a BM a tűzoltókat?

A szakszervezet szerint a tárca folyamatosan ellenük hangolja a közvéleményt, pedig csak tisztességes béreket szeretnének, amihez küldtek javaslatokat.

Felháborító az a félretájékoztatás, amellyel a belügyminisztérium próbálja folyamatosan a hivatásos állományúak ellen hangolni a közvéleményt – állítja a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint nem igaz, hogy nem nyújtottak be javaslatokat a tárcához.

“Nem kérünk alamizsnát, nem kérünk morzsákat! Viszont követelünk olyan tisztességes bért, amelyből egy beosztott tűzoltó is el tudja tartani családját. Olyat, ami tükrözi azt a becsületesen elvégzett hivatást, amit egy tűzoltó vállal, amikor felszerel” – olvasható a HTFSZ keddi közleményében.

Az érdekképviselet szerint elképesztőek azok az elemek, amelyek példaként hozott fel a minisztérium. Mint írják, a jelenleg is eladósodott, napi megélhetési problémákkal küzdő állomány számára további, nem használható elemek bevezetése nem megoldás. Azoknak, akik havonta 90 ezer forint körüli nettó fizetést visznek haza, ez nem segítség, csak látszatintézkedés. Hangsúlyozzák: azokról a tűzoltókról beszélnek, akik lassan 5 éve küzdenek jogos illetményük kifizetéséért, azokról, akiknek hetente 40 óra helyett 48 óra a kötelező munkaidejük, mindennemű kompenzáció nélkül.

A HTFSZ szerint értelmezhetetlenek a Belügyminisztérium sajtóközleményei. Úgy látják, hogy a tárca folyamatosan ellenük hangolja a közvéleményt. Álláspontjuk szerint egyszerűen nem fedi a valóságot az, hogy az érdekvédelmi oldal nem nyújtott be javaslatokat a minisztérium számára. Hangsúlyozzák: komplett, és szakmailag korrekt kidolgozott terveket juttattak el még 2010 őszén a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatban is, majd az év végén újabb javaslatokat adtak át a béren kívüli juttatások ügyében. A cafeteria rendeletben pedig kérték új elemek bevezetését. Ezeket a javaslataikat elutasították – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik