Gazdaság

A Fidesz nem akar eurót?

Varga Mihály alkotmányba emelné, hogy a forint a hivatalos fizetőeszköz.

Varga Mihály (Fidesz) kezdeményezni fogja az alkotmányjavaslat módosítását, hogy kerüljön bele: Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, az új generációk érdekeinek védelmében olyan alkotmányos szabályokat kell alkotni, amelyek megfékezik az állam túlzott mértékű eladósodását és biztosítják az államháztartás egyensúlyát.

Emellett az alaptörvényben rögzíteni kell, hogy “a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a gazdálkodásával a nyilvánosság előtt elszámolni”. Ezért szerepel a tervezetben, hogy Magyarország kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét érvényesíti – tette hozzá a fideszes képviselő.

Varga Mihály hibának nevezte, hogy az elmúlt két évtizedben nem vették számba a közvagyont, ezért is fontos, hogy az új alkotmány rögzíti a meglévő közvagyon megőrzését, a felelős költségvetési gazdálkodás hosszú távú céljának meghatározását, valamint a közpénzügyi rendszer működésének igazságosabbá, átláthatóbbá, hatékonyabbá tételét.

A politikus az államadóssággal kapcsolatos szabályokat is üdvözölte, és megerősítette, hogy tavaly az önkormányzati rendszer adóssága lényegesen nagyobb lett a vártnál, sok esetben állami források kellenek a települések konszolidációjához. Ezért tervezi a kormány, hogy korlátozza a települések hitelfelvételi szabadságát és az alaptörvényben rögzíti, hogy csak fővárosi, vagy vármegyei kormányhivatali hozzájárulásával lehetne bizonyos mérték felett kölcsönt és hitelt felvennie az önkormányzatoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik