Gazdaság

Nem kacsa: túllépte a hiány a 3,8 százalékot

Hivatalosan először erősítették meg, hogy a deficit 4,2 százalék körül lesz.

A kormány részéről is megerősítették: a költségvetés hiánya túllépte tavaly a 3,8 százalékos célt – írja az Index. Az új számot Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár jelentette be egy csütörtöki fórumon. Szavai szerint az ország 2010-es GDP-arányos deficitje 4,2 százalék körül lesz.

„A központi költségvetés 3,3 százalékos lett, azzal számoltunk, az önkormányzati rendszeré 0,4-0,5 százalék lesz. Valójában azonban az önkormányzati szektor hiánya 0,9 százalék volt” – mondta a fideszes politikus. Hozzátette: ez azt is jelenti, hogy begyűjtöttünk egy kis „fekete pontot”.

Az Index emlékeztet arra is, hogy az Origo korábbi értesülését, miszerint a tavalyi GDP-arányos deficitcélt nem sikerült teljesíteni, a Nemzetgazdasági Minisztérium hírlapi kacsának minősítette.

Az önkormányzatok megugrott hiánya miatt jelentős változtatásokat tervez a kormány a szektor gazdálkodásában. Például engedélyt kell majd kérniük a hitelfelvételre, amit az államadósság-kezelő intéz majd – olvasható a hírportálon.

AJÁNLOTT LINK:

Varga: A tavalyi deficit 4,2 százalék körül van (Index)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik