Belföld

MSZP: megbukott a költségvetés

Az ellenzéki párt távozásra szólítja fel a nemzetgazdasági minisztert.

Az MSZP szerint a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék létrehozása azt bizonyítja, hogy megbukott a költségvetés, ezért Matolcsy Györgynek abba kellene hagyni a kísérletezgetést, és távoznia kellene a Nemzetgazdasági Minisztérium éléről.

Szanyi Tibor országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: ha alig két és fél hónap elteltével módosítani kell egy költségvetést, “kulturált kormányok” be szokták látni, hogy a büdzsé megbukott. Véleménye szerint ezt támasztja alá az is, hogy az államháztartás hiánya az első két hónapban elérte az éves előirányzat 81 százalékát.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy az Európai Bizottság a jogsértési eljárás első lépéseként hivatalos felszólító levélben kért tájékoztatást Magyarországtól a távközlési ágazatra tavaly októberben kivetett különadóról. Szanyi Tibor azt mondta, belegondolni is rossz, hogy ha ilyen döntés születne, hogyan tudná visszafizetni ez a költségvetés a különadókkal begyűjtött “irgalmatlan tíz- és százmilliárdokat”.

Az idei büdzsé – a stabilitási tartalék létrehozásával összefüggő – módosításáról szerdán dönt a parlament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik