Gazdaság

Simor marad, harcáról egy német lap ír

Jelenlegi felállásban már csak egyszer dönt a monetáris tanács a kamatról.

Ismét alaptalan volt az a laphír, amely szerint a Magyar Nemzeti Bank elnöke idő előtt távozik posztjáról – adta hírül a közrádió, emlékztetve rá, hogy Simor Andrást 2007-ben választották meg, miután elődje, Járai Zsigmond hatéves mandátuma lejárt március 1-jén.

Simor András megbízatása 2013-ig szól, és a találgatások ellenére – ki is tölti mandátumát, nem mond le. Legutóbb a nemzetközi sajtóban egy globális befektetési társaság írt arról, hogy a jegybanktörvény módosítása és az új monetáris tanács felállása miatt esetleg távozna az elnök. A jegybanktörvény módosításának részletes vitája egyébként ma lesz a parlamentben.

Közben A Magyar Nemzeti Bank a függetlenségéért harcol címmel a Frankfurter Allgemeine Zeitung arról ír, hogy a jegybank elnöke szembeszáll a politikai befolyásolással.

A név nélkül, csak “ela” szignóval jegyzett tudósítás szerint a kormány olyan tagokat választhatna a tanácsba, akik a lazább pénzpolitikát támogatnák, szemben a tanács jelenlegi irányvonalával. Az alapkamat jelenleg 6 százalék, ezt a kormány túl magasnak tartja.

Hétfőn esedékes a jelenlegi összetételű monetáris tanács utolsó ülése – írja a lap, kérdésesnek nevezve, “vajon egy kormánybarát összetételű testület valóban képes lesz-e érdemben módosítani az MNB pénzpolitikáját.

AJÁNLOTT LINK:

Kitöltené mandátumát a jegybankelnök (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik