Gazdaság

Matolcsy cáfolta Lázár kijelentéseit

A nemzetgazdasági miniszter közölte: nem fagyasztják be a svájci frank törlesztési árfolyamát.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter cáfolta csütörtökön a Hírszerző több banki forrásból megerősített értesülését, miszerint a kormány a svájci frank törlesztési árfolyamának befagyasztását tervezi a frankhitelesek védelmében. Ezzel azonban – írja a Hírszerző – egyúttal Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét is cáfolta, aki elismerte, hogy a devizahitelesek megsegítésében az árfolyamrögzítése az egyik lehetőség.

Az internetes lap kedden írt arról, hogy információi szerint a kormány 190 forint környékén rögzítené a svájci frank árfolyamát a ciklus végéig, hogy mentse a még fizetőképes svájcifrank-hiteleseket az árfolyamkilengésektől. Az adósoknak azonban a kegyelmi időszak leteltével meg kellene fizetniük a mentőövet, a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlik össze ugyanis. Úgy tudta a portál, hogy a bankok árfolyamkockázatát egy devizapiaci ügylettel csökkentené a kormány, ami komoly költségvetési pénzeket, nagyságrendileg 100 milliárdos összeget nyelhetne el.

Matolcsy György nyilatkozata ellentmond annak, amit Lázár János szerdán az Inforádiónak mondott. A frakcióvezető elismerte, hogy a devizahitelesek megsegítésében az árfolyam rögzítése az egyik lehetőség. Konkrét árfolyamot nem említett, ő is hangsúlyozta viszont, hogy a kormány a devizahitelesek mentőövének több variációján dolgozik, melyek között a devizaárfolyamok, törlesztőrészletek kérdése ugyanúgy felmerül, mint a hitelek, ingatlanok sorsa”. Lázár még azt is hozzátette: ez egy működő példa, hiszen több kereskedelmi bank alkalmazta már ezt a lehetőséget, hogy egy árfolyamszinten túl nem érvényesíti az árfolyamváltozást.

Az utóbbi napokban Erdei Tamás, a bankszövetség elnöke minősítette tévesnek a Hírszerző értesülését, mondván, ez kacsa, ilyesmit nem lehet megcsinálni. Utoljára a hetvenes években hallottam ilyesmit, hogy a kormány határozza meg az árfolyamot – mondta.

Könnyen lehet azonban, hogy a bankszövetség vezetője mégsem a hetvenes években halott utoljára ilyesmiről, a Hírszerző ugyanis úgy értesült, hogy a bankszövetség véleményezte azt a kormánytól érkezett javaslatot, mely szerint egy határidős devizapiaci ügylet segítségével rögzítenék azt az euró-svájci frank árfolyamot, amelyen a bankok svájci frankot vesznek. Úgy tudni, a bankszövetség összefoglalta a kormány anyagát, megfogalmazta a kifogásait, és véleményezésre körbeküldte a bankoknak.

AJÁNLOTT LINK:

Frankrögzítés: Matolcsy szembe megy Lázárral (Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik