Gazdaság

Hevesen bírálja a dohányipar a füsttilalmat

Súlyos gazdasági, foglalkoztatási következményekkel jár és társadalmi feszültségeket szül a zéró tolerancia a gyártók szerint.

A Magyar Dohányipari Szövetség hétfői közleménye szerint a dohányzás zárt helyeken történő tiltása a vendéglátóipar forgalmát akár 25 százalékkal csökkentheti, illetve a költségvetésbe is 50 milliárd forinttal kevesebb folyhat be a kisebb jövedéki adó és áfabevétel miatt. A szövetség úgy véli, emiatt tovább csökkenhet a helyi önkormányzatok bevétele és jelentősen nőhet a munkanélküliség is.

A Magyar Dohányipari Szövetség rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a törvénytervezet társadalmi egyeztetés nélkül született. Ez szerintük azért is érthetetlen, mert a szabályozás nemcsak a nemdohányzó és dohányzó lakosságot, hanem a vendéglátóipart, a kereskedelmet, a mezőgazdaságot és a dohányipart is érinti. A közlemény szerint kutatások is igazolják, hogy az emberek nagy többsége csak akkor támogat egy tiltást, ha vannak kivételek, így a zéró tolerancia társadalmi feszültségeket gerjeszthet, és még az egyébként jogkövető állampolgárokat is jogsértő helyzetbe hozhat.

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy nincs semmi olyan nemzetközi kötelezettségvállalás, amely indokolná a törvény ilyen egyeztetés nélküli gyors elfogadását. Ráadásul a tervezetben szereplő, a cigarettás dobozokon lévő figyelmeztetésről szóló rész nem veszi figyelembe, hogy az Európai Bizottság év végén ezzel kapcsolatban új jogszabályt készül elfogadni. A hat hónapos határidő sem ad elegendő időt a gyártóknak a magas költséggel járó technológiai átállásra.

A szövetség leszögezi: készek a párbeszédre és a közreműködésre egy olyan szabályozás megalkotásában, amely a nemdohányzók érdekeit és a dohányzók jogait is szem előtt tartja, ezenkívül végrehajtható, betartható és ellenőrizhető. Szerintük nagyon fontos a fokozatosság is, hogy az érintetteknek legyen idejük alkalmazkodni a változásokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik