Belföld

Szakértők és civilek is támogatják a dohányzás tiltását

Az angol és az ír pubok, a belga sörözők forgalmát egyaránt kedvezően befolyásolta a dohányzástilalom bevezetése - mondják.

Több civil és szakmai szervezet is támogatja a zárt közterületi dohányzás tilalmát szorgalmazó javaslatot – olvasható, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért nevű szervezet hétfői közleményében.

A szakemberek szerint a közterületi dohányzás ilyen mértékű korlátozása gyakorlatilag semmiféle többletköltséggel nem jár a költségvetés számára. Nemzetközi példák azt mutatják, hogy a vendéglátó- és szórakozóhelyeken bevezetett – és betartatott – dohányzási tilalom már a bevezetés utáni első évben akár 15-20 százalékkal csökkentheti a szívinfarktus miatt kórházba kerülő betegek számát. Ez jelentős költségmegtakarítást jelent az egészségügyi költségvetésnek.

A nemzetközi tapasztalatok szerint hamisan riogatják a vendéglátósok a lakosságot és a politikusokat azzal, hogy drasztikusan csökkentené a füstmentes törvény elfogadása a vendégkörüket, amely tömeges elbocsátásokhoz is vezetne. Az angol és az ír pubok, a belga sörözők forgalmát egyaránt kedvezően befolyásolta a dohányzástilalom bevezetése, a bajor Oktoberfest vendéglátósai pedig önként vállalták, hogy egy évvel korábban, már 2010-ben füstmentessé teszik a sörsátrakat – közölte a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik