Gazdaság

Repülőgéppel spórolna önmagán a kormány

Takarékoskodni akarnak az idei uniós feladatokkal kapcsolatos utazások költségein.

Tízmilliárd forintos repülőgépvásárlást, esetleg a Malév, illetve az OTP és a Mol által használt légi jármű több százmillió forintos bérlését fontolgatja a kormány – írja a HVG.hu egy birtokába került dokumentum alapján. Az előterjesztés indoka a spórolás.

A kormány szeretne takarékoskodni az idei uniós feladatokkal kapcsolatos utazások költségein.

A repülőgép „beszerzésére” három variáció szerepel az előterjesztésben. Az egyik, hogy egy Malév-tulajdonban lévő, jelenleg használaton kívüli gépet (a képen) vennének igénybe. A nyolcéves légi jármű jelenleg szó szerint parkolópályán van egy ferihegyi hangárban.

Az előterjesztés „B” változata egy magántulajdonú repülőgép bérlése. Lehetőségként felvetették a TriGránit Ferihegyen állomásozó, 14 ember szállítására alkalmas Gulfstream V típusú gépének vagy az Air-Invest Kft. Falcon 900-ának bérlését.

Harmadik lehetőségként a kormány új vagy használt repülőgépet venne, illetve lízingelne a kormánytagok utaztatásához. Az erre a célra alkalmasnak tartott Falcon 900 gép 40 millió euróba, vagyis mintegy 10 milliárd forintba kerül.

Az előterjesztés készítői a Malév-gép igénybevételét javasolják állami protokollcélokra.

A HVG.hu szerint azonban a repülőgép vásárlása vagy bérlése a költségek szempontjából nem biztos, hogy megtakarítással jár, hiszen például az utazási költségeket Brüsszel vissza is téríti, mégpedig negyedévenként az úgynevezett nemzeti borítékban.

Akár a vásárlás, akár a bérlés mellett döntenek, a repülőgép beszerzése és használatba vétele – a számítások szerint – április végén esedékes, amikor a magyar EU-elnökség nagy része már el is telik – írja a HVG.hu, amelynek a kormányszóvivő azt mondta, nem lesz kormánygép.

Arra a kérdésre, hogy akkor miért készült az előterjesztés, Nagy Anna megismételte: a kormány utazásait szeretnék költségtakarékosabbá tenni. Az előterjesztésről még nem született döntés.

AJÁNLOTT LINK:

Az Orbán-kormánynak repülő kell

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik