Belföld

Életveszélyes az egészségügyön spórolni

Tartalékot az intézményrendszer átalakításával lehetne képezni.

Bűn lenne akár egy forintot is kivonni az egészségügyi intézmények büdzséjéből – mondta a szakrendelőket tömörítő Medicina2000 elnöke a Világgazdaságnak. Varga Imre szerint nemcsak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium alá tartozó egészségügyi ágazat 4 milliárd forintnyi megtakarításáról, hanem a gyógyszerkassza 100 milliárdos csökkentéséről is szó van.

A gyógyszerkasszában akkor lehetne 30-40 milliárd forintot megtakarítani pár év alatt, ha leállnak a daganatos betegek korszerű és drága gyógyszereinek tb-támogatásával – mondta a lapnak Sinkó Eszter. Az egészségügyi közgazdász szerint ez nem indokolt a nemzetközi viszonylatban is magas rákhalálozás miatt. Tartalékot az intézményrendszer átalakításával lehet majd képezni.

Orbán Viktor először a Dow Jones-nak és a The Wall Street Journalnak beszélt arról, hogy a kabinet február 15-ig megvitatja a nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját. Ezt többen úgy értelmezték, hogy a kormány a reformcsomag keretén belül a gyógyszerkassza kiadásainak megvágását tervezi. Korábban a gyógyszerészek is figyelmeztettek rá, hogy ez a betegterhek jelentős emelkedésével és a gyógyszerellátás drasztikus csökkenésével járhat. Az MSZP szerint a gyógyszerkassza lefaragása drasztikus áremelést jelent. A szocialisták úgy számoltak, hogy a betegek terhei akár kétszeresére is nőhetnek, ha a kormány valóban mintegy 100 milliárd forintot kivenne a gyógyszerkasszából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik