Gazdaság

Hétfőn kamatot emelhet az MNB

Egyre szélesebb körű az az elemzői vélemény a londoni Cityben, hogy nem kizárt a kamatemelés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői monetáris tanácsi ülésén.

Csütörtökön az egyik legnagyobb globális bankcsoport, a Morgan Stanley londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői közölték, hogy szerintük “fele-fele aránynál nagyobb” a valószínűsége a negyed százalékpontos hétfői MNB-kamatemelésnek.

A ház citybeli szakértői szerint a magyar jegybank eddig a kivárás álláspontján volt a kormány költségvetési lépéseivel kapcsolatban. “Mivel a költségvetési (intézkedésekkel kapcsolatos) bizonytalanságnak vége, és az MNB már negatívan kommentálta az intézkedéseket, ez alkalommal ez az érv már nem lesz érvényes” – vélekedtek a Morgan Stanley londoni elemzői.

A JP Morgan londoni szakértői szerint a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés elegendően széles, az alapszintű inflációs nyomás pedig elegendően csekély ahhoz, hogy a Monetáris Tanács egyelőre ne reagáljon kamatemeléssel a várható inflációs “túlszaladásra”.

A BNP Paribas bankcsoport elemzői szerint “csökkent a valószínűsége” a novemberi MNB-kamatemelésnek, miután a Standard & Poor’s hitelminősítő nemrégiben megerősítette a befektetési ajánlású magyar szuverén adósosztályzatokat. A BNP Paribas szerint azonban annak “jó esélye” van, hogy december és február között a magyar jegybank “egy vagy több” kamatemelést végrehajt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik