Gazdaság

MNB: káros a jövő évi költségvetés

Csak a különbevételekkel érhető el a jövő évi deficitcél - véli a nemzeti bank vezetése.

Az idei után a költségvetés strukturális pozíciója 2011-ben nagymértékben romlik, a jövő évi büdzsében nincsenek mélyreható szerkezeti reformok, a tervezett intézkedések rontják a hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságot – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A jegybank szerint az szja jelentős csökkentése ellenére sem javulnak érdemben a gazdaság növekedési kilátásai, és a bevezetés előtt álló intézkedések növelik az inflációt. A hatások közt említik a befektetők elbizonytalanodását is.

Miközben jövőre a GDP-arányos eredményszemléletű hiány bizonyosan 3 százalék alá kerül, a strukturális deficit az idei 2,5 százalékról 4,5 százalékra emelkedik – jelentette ki Simor András. A jegybankkal nem konzultált a kormány a 2011. évi költségvetésről – jelezte az MNB elnöke.

A 2011. évi költségvetés a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások egy részének elköltésével valójában kétszázalékos költségvetési lazítás valósul meg. A magán-nyugdíjpénztári vagyon költségvetésbe visszakerülő részét az adott évben kell elszámolni, azt később nem lehet – figyelmeztetett Simor András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik