Gazdaság

Mégsem tárgyalnak az orosz Mol-csomagról

A minisztérium cáfolta, hogy Magyarország az év végégig meg akarja vásárolni az orosz Surgutneftegasnak a Molban lévő 21,1 százalékos részesedését.

A Bloomberg csütörtöki hírében idézte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert, miszerint a magyar állam megvenné az orosz cég kezében lévő Mol-részvénycsomagot. A minisztérium sajtóosztályán az MTI-nek elmondták: helyreigazítást kértek a Bloombergtől.

A tárca az alábbi helyesbítést tette közzé: “Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kifejtette, hogy az Orosz Föderáció és a Magyar Köztársaság képviselőinek tárgyalásán a felek komplexen, egy egészként kívánják kezelni az energetikai szektor kérdéseit, ennek kereteit lehetőség szerint – a miniszterelnöki csúcstalálkozó függvényében – az év végéig kívánják rögzíteni.

Az energetikai csomag egyik eleme Surgutneftegas Mol Nyrt.-ben lévő részvénypakettje, amellyel kapcsolatban a miniszter kifejtette: a kormány a jelenlegi bizonytalan helyzet egyik lehetséges megoldásának tartaná azt, ha az állam tulajdonosként a Surgutneftegas jelenleg birtokolt pakettjét megvenné. A magyar állam továbbra sem tárgyal az orosz vállalattal annak Mol részvényeinek megvásárlásáról”.

A Bloomberg módosította híradását, az új változatban úgy fogalmaztak: “A magyar kormány hasznosnak találná, ha részvényese lenne Közép-Európa legnagyobb kőolajfinomítójának, a Mol Nyrt-nek, és a piacról finanszírozhatná a vállalatban lévő Surgutneftegas részesedés esetleges megvásárlását – mondta Fellegi Tamás.

Magyarország és Oroszország az év végéig akar megállapodni egy sor energetikai kérdésben, beleértve a Szurgutnak a Mol-ban lévő 21,2 százalékos részesedését – mondta Fellegi egy interjúban Budapesten szerdán. A Szurgut részesedésére vonatkozó részletes megállapodást a két ország közötti megegyezést követően fogják kidolgozni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik