Gazdaság

Ezúttal sem sikerült megszorongatni a Molt

Csökkent a válság hatására a nagyvállalatok árbevétele 2009-ben. A Figyelő című üzleti hetilap által évente összeállított TOP 200-as listát továbbra is a Mol vezeti.

Csaknem az összes nagyvállalat árbevétele csökkent a válság első teljes évében, azaz 2009-ben – derül ki a Figyelő most megjelent TOP 200 listájából. A 200 legnagyobb vállalkozás átlagos árbevétele 152 milliárdról 137 milliárd forintra esett vissza tavaly.

A visszaesésnek megfelelő mértékben csökkent a bekerülési küszöb is. A TOP 200 listára ezúttal már 26 milliárd forinttal fel lehetett kerülni. A 2008. évi rangsor szereplői közül a cégek nyolcadának így sem sikerült az aktuális határérték felett teljesítenie.

A TOP 200-as körbe újonnan belépők néhány kivétellel a lista utolsó harmadába kerültek. A 26 új név közül 7 vállalatot annyiban nem lehet újnak tekinteni, hogy adataik ismeretében a korábbi ranglistán is szerepeltek volna. Közülük kiemelkedik a Nokia Komárom Kft., amely hosszú évekig a 3. helyet foglalta volna el, ha forgalmi adatait nyilvánosan lehetett volna kezelni.

Tavalyi teljesítményével a Nokia alig 3 százalékkal megelőzte az Audi Motor Hungaria Kft.-t, s ezzel egyből a második helyen debütált. Vezető pozícióját 2009-ben is megőrizte a Mol Nyrt., melynek árbevétele csaknem 9 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik