Gazdaság

ÁSZ: új zárszámadási gyakorlatra van szükség

Bár a 2009. évi költségvetés zárszámadásának normaszövege és mellékletei egymással összhangban állnak, az Állami Számvevőszék szerint a jelenlegi gyakorlaton tovább kell lépni.

A számvevőszék kifogásolta egyebek között, hogy a zárszámadási törvényjavaslat több kötetes dokumentuma nem biztosítja az átláthatóságot, illetve az évek közötti összevethetőséget.

Megállapították azt is, hogy a zárszámadásra korábban tett számvevőszéki javaslatok csak részben hasznosultak – ismertette Domokos László, az ÁSZ elnöke szerdán.

Ezért az ÁSZ továbbra is változtatásokat javasol a tartalékok kezelésében, az egészségügyi finanszírozás rendszerében, az állami vagyonkezelésben, a 4-es metróval és az EU-val összefüggő költségvetéssel kapcsolatban.

A központi költségvetés tavalyi hiánya 743,7 milliárd forint volt, 67,87 milliárddal, azaz 10 százalékkal haladta meg a módosított előirányzat összegét. A hiányt csökkentette a kormányzati zárolás, valamint az 500 milliárdot meghaladó maradványtartási kötelezettség. Az adóbevételek azonban 415,6 milliárddal elmaradtak a tervezettől.

Az államadósság finanszírozásába bevont devizahitelek közvetett módon növelik az MNB kötvényállományát, amelynek forint és devizahozamok közötti különbözete várhatóan negatív hatással lesz az MNB eredményeire. 2012-re várhatóan 49 milliárd forintot is elér majd az az összeg, amelyet a költségvetésnek meg kell majd térítenie az MNB veszteségének eredménytartalékot meghaladó része után.

Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a nemzetgazdasági elszámolások kiadási és bevételi előirányzatainak teljesítési adatai megbízhatóak, kivételt jelentenek az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások, valamint a lakástámogatások, amelyeket korlátozott minősítéssel látott el az ÁSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik