Üzleti tippek

Ha jól alakul, „csak” tízezrek kerülnek az utcára Magyarországon

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A koronavírus-járvány nagy sokkot jelentett a munkaerőpiacon, százezres nagyságrendű leépítéseket hozott, de viszonylag gyorsan helyreállt a foglalkoztatottság. A jelenlegi számok – 4,7 millió foglalkoztatott és 3,5 százalék alatti munkanélküliségi ráta – jobbak, mint a Covidot megelőző időszakban. Az energiárak jelentős növekedése viszont újabb visszaesést okozhat – egyebek mellett erről beszélt Hornyák József, a Portfolio makroelemzője a portál Checklist című podcastjában.

Ez azt jelenti, hogy amíg mostanáig inkább a kritikus munkaerőhiány miatt aggódhattunk a munkaerőpiacon, az energiaársokk ezzel szemben tömeges elbocsátásokhoz vezethet. Egyszerre ráadásul több, egymásnak részben ellentmondó hatás érvényesülhet a hazai munkahelyeken és munkavállalóknál. Jelenleg egyszerre feszítheti a magyar gazdaságot ár-bérspirál és egy kezdődő elbocsátási hullám, mely rossz esetben százezres mértéket ölthet.

Az elemző úgy véli, nagyon sok vállalat fog költségcsökkentésre kényszerülni, de rengeteg helyen még ez sem lesz elég: átmeneti vagy végleges bezárásra kényszerülhetnek cégek. Véleménye szerint elképzelhető az is, hogy százezres nagyságrendű lesz a leépítési hullám Magyarországon, ha a tízezres tartományban maradnak az elbocsátások, az egy jobb forgatókönyv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik