Bugány János / MTI
Üzleti tippek

Ezek a vállalkozások igényelhetnek kompenzációt az elszállt építőanyagárak miatt

Egy tavaly decemberi rendelet értelmében kompenzáció igénylésére nyílik lehetőség a 2020 után benyújtott, építési beruházást tartalmazó pályázatoknál. Az Agrárközösség ügyvezetője elmondta, ez mentőövet nyújt mindazok számára, akik a drágulás miatt már a pályázatok visszamondásán tanakodtak. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy egy ilyen kérelem benyújtása esetén akár 500-1000 tételt is módosítani kell.

2021 márciusában riasztó tempóban és mértékben kezdtek el emelkedni az építőanyagárak. A több tényező által előidézett helyzet szűk egy év alatt 15-20 százalékos drágulást eredményezett, de a vas- és faanyagok esetében akár 60-80 százalékos növekedést is meg lehetett figyelni alig néhány hónap leforgása alatt.

Török Zoltán szerint az agrárvállalkozások 2021 elején úgy álltak hozzá a pályázatokhoz, hogy tesznek egy próbát, aztán majd ha a megvalósításhoz ér a projekt, meglátják, megtérülő-e egyáltalán számukra a kapott támogatás. Mint fogalmazott:

a problémát az jelentette az utóbbi időszakban, hogy az árak elszállása miatt az eredeti 50 százalék támogatás már csak 30 százalékot ér. Ettől sokan behúzták a kéziféket, vagy akár teljesen vissza is mondták a pályázatot az egyébként szüksége fejlesztésekre.

„Számos agrárcég esetében most aktuális az állattartótelepek korszerűsítése és a járványvédelmi fejlesztések is. De már körülbelül az érintett projektek felétől érkezett olyan kérdés hozzánk, hogy milyen alternatívát tudunk mondani annak érdekében, hogy a támogatás értéktartó maradjon. A költségnövekményt eddig a legtöbben vagy elengedték, vagy alternatív anyagbeépítéssel próbálták összehozni, de egy új rendelet lehetőséget nyit az érintett gazdaságok számára” – mutatott rá a pályázati szakértő.

Most jött el az ideje azoknak, akik kitartottak

Az Agrárközösség ügyvezetője kiemelte, a kormány december közepén kihirdetett rendeletének értelmében a 2020 után benyújtott építési beruházást tartalmazó pályázatoknál kompenzáció igényelhető a megnövekedett építőanyagárak miatti beruházási költségnövekedés ellensúlyozására.

Így várhatóan az 50-100 millió forint feletti projektösszegű építési beruházásoknál az agrárgazdaságok nem esnek el a korábban megnyert pályázati támogatások tetemes részétől az áremelkedések miatt.

„Akik kitartóak voltak és nem mondtak le a pályázatról, azokat idén januárban vissza tudtuk hívni, hogy van egy eddig nem létezett lehetőség, ami tényleges segítséget nyújt. Ehhez egy támogatói okirat-módosítási kérelmet kell benyújtani, amiről egyedileg hoznak döntést” – tájékoztatott.

Török Zoltán hozzátette, hogy a teljes projekt megvalósíthatóságát fontos megvizsgálni. A módosuló költségelemek befolyásolják a megvalósítást, így egyáltalán nem mindegy milyen sorrendben és hogyan kezelik ezeket a módosítási kérelemnél.

Kapcsolódó
Fennmarad az építőanyagok kiviteli korlátozása
Május végéig meghosszabbították a kötelező regisztrációt.

Elmondása szerint fontos tapasztalt szakértők segítségét kérni a kérelem benyújtásához. Ugyanis átlagosan akár 500-1000 tételt is módosítani kell, és mivel új elszámolási lehetőségről van szó, nem mindenki látja át, hogy a felületen mit és hogyan kell feltüntetni. Egy nem átgondolt módosítási kérelem pedig akár az egész projektet is veszélybe sorolhatja.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.