Gazdaság

Bajban az építőipar, a szakemberhiány enyhítésére külföldi diákokat toboroznának

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az RTL Híradójában bemutatott új lakásokat 90 millió forintért árulják, és a beruházó további 10 százalékos drágulással számol jövőre, részben a munkaerőhiány miatt. Mint kiderült, emiatt lassulnak is az építkezések, egyre hosszabb határidőket adnak a kivitelezők a befejezésre, ami nagyobb projekteknél fél- egy évet is jelenthet pluszban.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) szerint a munkaerőhiány miatt idén átlagban 10 százalékkal emelkedetek a fizetések az építőiparban, és jövőre is hasonló emelkedésre kell számítani. Jelenleg már 370 ezren dolgoznak a szektorban – 20 ezerrel többen, mint a járvány előtt, 2019-ben. De azt mondják, ez még mindig nem elég. Nem jó ugyanis a hatékonyság, általában képzetlenek az emberek, alacsonyabb a színvonal nálunk, mint az EU tagállamainak többségében.

Mivel a hatékonyságjavulás hosszabb folyamat, illetve a rendelésállomány 22 százalékos növekedésére tekintettel az ÉVOSZ elnöke Koji László azt mondta, jövőre akár 10 ezer külföldi, harmadik országból való szakmunkást és mérnököt tudna foglalkoztatni a magyar építőipar a jelenlegi kb. 40 ezer főn felül.

A szakszövetség a munkavállalási engedélyek további egyszerűsítését kéri a kormánytól, és hogy az unión kívülről is toborozzanak diákokat az építőipari szakiskolák. Például Ukrajnából és Szerbiából remélnek utánpótlást.  Úgy vélik, ha a tanulók itt szereznének szakmunkásbizonyítványt, Magyarországon maradnának dolgozni.

A kormányt is kereste a híradó a témában, arra voltak kíváncsiak, támogatják-e, hogy az unión kívülről toborozzanak diákokat a magyar szakiskolák. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt válaszolta, hogy az Európai Unión kívülről érkező munkavállalók kizárólag akkor dolgozhatnak hazánkban, ha az üres álláshely, munkakör magyar, vagy uniós szakemberekkel nem tölthető be.

Kiemelt kép: Külföldi munkavállalók a magyar munkaerőpiacon – az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, Koji László tartott előadást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) székházának konferenciatermében, 2020-ban. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik