Getty Images
Üzleti tippek

Így vészelték át a válságos időszakot a kkv-k

Úgy tűnik, egyelőre megúszták a komoly bedőlési hullámot a vállalkozások, mégis általános bizonytalanság övezi az újraindítás időszakát. Számos társaság a többletköltségek ellenére is vállalta a digitális megoldások bevezetését – emelte ki online felmérése alapján a Péntech.

A fintech cég kutatásában a válaszadók 87%-ának például egyáltalán nem volt kifizetetlen számlája, vagy csak minimális veszteséget jelentett. Majdnem minden második vállalkozás állította azonban, hogy a megszokotthoz képest hosszabb fizetési határidőkkel kellett kalkulálniuk az elmúlt másfél évben. 32,3 százalékuknál minimálisan, 22,6 százalékuknál pedig jelentősen nőttek a késedelmek.

A legtöbb kkv-nak ráadásul már a válság előtt is problémát jelentettek a nagyobb partnereik által diktált hosszú fizetési határidők és a megfelelő finanszírozási lehetőségek hiánya. Nem véletlen, hogy az elmúlt másfél évben jelentősen emelkedett a faktoring népszerűsége azon cégek körében, melyeknek kiemelten fontos a folyamatosan rendelkezésre álló működő tőke.

Digitalizációs mentőöv

A korlátozások bevezetésével párhuzamosan számos kis- és közepes vállalkozás lépett a digitalizáció útjára. A megkérdezettek 71,9%-a vezetett be új digitális megoldásokat, vagy kezdte el aktívabban használni a már meglévő eszközeit. Ezek közül a legnépszerűbbek az online számlázás (52,4%), az online megbeszélések (49,2%), a netbank (41,3%), valamint az online marketingeszközök (28,6%) voltak.

Kapcsolódó
A járvány után is VAD jövő vár ránk (x)
A koronavírus-járvány visszafordíthatatlan változásokat hozott digitális fronton, és a folyamatnak koránt sincs vége.

Érdekesség azonban, hogy a digitális átállás megtakarítás helyett inkább extra költséget jelentett a többség számára. A kitöltők 15,6%-a számolt be jelentős beruházásokról, 21,9%-uknak a digitalizáció minimális pluszköltséget jelentett, és mindössze 18,8%-uk nyilatkozott úgy, hogy spórolni is tudtak a digitálisabb működés kialakításának köszönhetően.

Újraindítási dilemmák

A vártnál jobb helyzet ellenére kimondottan óvatos várakozások övezik az újraindítás időszakát. A válaszadók mindössze harmada számít dinamikus növekedésre 2021-ben, 44,6%-uk inkább stagnálást, esetleg minimális mértékű növekedést vár. Az online kutatásban résztvevők több mint 21%-a pedig kifejezetten negatívan áll a kérdéshez: ők év végéig visszaesésre számítanak, ugyanakkor 2022-re már jóval bizakodóbb a hangulat.

A következő fél évre vonatkozóan általánosságban elmondható, hogy a cégvezetők legnagyobb kihívásnak az új vevők megtalálását, vállalkozásuk likviditásának biztosítását, valamint az alkalmas munkaerő megtalálását gondolják – mondta a Péntech Solutions társalapító-ügyvezető igazgatója.

Ugyan sokan számítanak új megrendelésekre, a válaszadók 49,2%-a látja jelenleg úgy, hogy a kereslet fellendülésekor nem fogja tudni saját erőből finanszírozni ezeket. 28,6%-uk külső tőke bevonásában látja a megoldást, ők faktoring vagy hitel segítségével szeretnének forráshoz jutni. Aggodalomra ad azonban okot, hogy a válaszadók 20,6 százalékának viszont még nincs konkrét terve arra vonatkozólag, hogyan fogja megoldani a finanszírozást.

Visszatér az élet a normális kerékvágásba?

Hosszú távra nézve mindenképpen pozitívak a várakozások. A válaszadók 32,8%-a szerint egy bizonyos idő után visszaáll majd a válság előtti állapot, 15,6%-uk nagy növekedésre számít, 25%-uk pedig folytatja az üzletmenetet a válságtól függetlenül. „A legtöbben a megváltozott ügyféligényekben, a megnövekedett keresletben, valamint a meggyengült versenytársakban látják a lehetőséget a kitörésre” – tette hozzá Berényi Benjamin.

A megkérdezettek több mint negyede viszont még nem tudja, mikorra tudja majd kigazdálkodni a válság okozta jelentős visszaesést, a moratórium és az ingyenhitel lejárta pedig még nagyobb gondokat okozhat a már jelenleg is nehéz helyzetben lévők számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik