Üzleti tippek koronavírus

Elérte a közgyűléseket is a járványügyi lazítás

Getty Images
Getty Images
Június 1-től módosultak a vállalatok közgyűléseire és taggyűléseire vonatkozó szabályok. Ekkortól a döntéshozó szerveik ülése ismét megtartható a tagok személyes részvételével. Ezzel együtt továbbra is lehetőség van arra, hogy egy-egy résztvevő vagy akár az összes tag elektronikus úton csatlakozzon – hívta fel a figyelmet az act Bán és Karika ügyvédi társulás.

Az ügyvezetés kezdeményezése alapján közgyűlés vagy taggyűlés megtartása nélkül is történhet határozathozatal. Ez különösen azokra az esetekre igaz, ha ezáltal az egészségügyi kockázat csökkenthető, vagy a járványügyi korlátozások miatt előreláthatóan nem lenne lehetséges a tagok teljes létszámú személyes megjelenése.

Egy fontos határidő is bekerült a naptárba, amire muszáj tekintettel lenni, ha az ügyvezetés a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján a döntéshozó szerv hatáskörébe tartozó ügyben határozott. Ekkor a grémium rendkívüli ülését legkésőbb 2021. október 15-ig össze kell hívni, és ezen a fórumon kell határozni az ügyvezetés által meghozott döntésről.

Ki kell emelni, hogy ekkor nem csak beleegyező határozatot lehet hozni. A döntéshozó szerv megváltoztathatja, sőt akár hatályon kívül is helyezheti a cégvezetés által meghozott rendelkezést.

„Az ilyen esetekben különös körültekintéssel kell eljárni. A grémium által meghozott döntés ugyanis nem visszaható hatályú. A módosítás nem érinti az ügyvezetés korábbi határozata alapján, a módosításig keletkezett jogokat és kötelezettségeket. Azokat akkor is érvényre kell juttatni, ha egyébként a rendkívüli közgyűlés vagy a taggyűlés szándékaival ellentétesek” – hangsúlyozta Markóczy Réka, az ügyvédi társulás szakértője.

A rendkívüli ülést az említett határidőig a többi között egy másik hangsúlyos ügyben is muszáj összehívni. Ha a járvány miatt a vállalkozás üzleti ügyei nem a reméltek szerint alakultak, és előáll az a helyzet, hogy a törzstőkét vagy az alaptőke le kell szállítani, akkor erről a döntéshozó szervnek ugyancsak október 15-ig döntenie kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik