Üzleti tippek

Nagy a hajrá a kedvezményes hitelprogramban

Getty Images
Getty Images
Tavaly áprilisi elindítása óta mintegy 38 ezer kkv jutott kedvező kamatozású forráshoz a Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukció keretében. A csaknem 2.600 milliárd forint összegben létrejött ügyletek több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, több mint harmaduk pedig új beruházások megvalósulását szolgálta.

A Magyar Nemzeti Bank tavaly áprilisában indította el az NHP Hajrát. A jegybank szerint ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széles körű felhasználási lehetőséggel biztosít forrást a kkv-szektornak.

A jelentős igénybevételre tekintettel a keretösszeget kétszer is megemelték, legutóbb áprilisban, 3.000 milliárd forintra. 2021 május végéig 2.597 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB felé. Eddig a keretösszeg 87 százaléka került felhasználásra.

A megkötött szerződések volumenének 35 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 55 százaléka forgóeszközhitel, 10 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt.

A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, az építőipar és a mezőgazdaság ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy cég által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya. A kihelyezett források hozzávetőleg harmada mikrovállalkozásokhoz, másik harmada pedig kisvállalkozásokhoz került.

Az idén 8 éves NHP-ban összesen 73 ezer vállalkozás jutott forráshoz mintegy 6.000 milliárd forint összegben. A program az MNB becslései szerint csaknem 4,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez az elmúlt években.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik