Üzleti tippek

A napokban érkezik a májusi bértámogatás

Faludi Imre / MTVA / Bizományosi
Faludi Imre / MTVA / Bizományosi
A kormányhivatalok a napokban előlegként utalták el a májusi bértámogatásokat, a programban így már összesen több mint 84 milliárd forintot fizettek ki idén – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Eddig mintegy 30 ezer, a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozás kapott segítséget 176 ezer munkavállalója megtartásához. A cégeknek azonban érdemes más lehetőségeket is megfontolniuk ahhoz, hogy megerősödve kezdhessenek bele újra a munkába.

„Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár az átoltottságban, ennek köszönhetően elkezdhettük a gazdaság újraindítását. Egyre több szolgáltatás válik ismét elérhetővé, és az emberek fokozatosan visszatérhetnek megszokott életükhöz. Ezzel rengeteg munkavállaló is visszakapja a lehetőséget arra, hogy dolgozhasson” – fejtette ki Schanda Tamás.

Hozzátette: a kormány egyik legjelentősebb intézkedése az ágazati bértámogatás, amely a legrosszabb helyzetbe került szektorok cégein segít. Elsősorban a turizmus-vendéglátásban és a szabadidős szolgáltatásokban tevékenykedő vállalkozások igényelhetnek állami hozzájárulást a munkahelyek megőrzéséhez május végéig.

Kapcsolódó
Több mint 25 éve van vállalkozásom, az elmúlt egy évben kétszer is be kellett zárnom
Nem a kormány segített, hanem azok a cégek, amelyekkel kapcsolatban vagyok – meséli az egyéni vállalkozó, aki tömegével lát maga körül elbukó kisvállalkozásokat.

A programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi.

A miniszterhelyettes kiemelte a Magyar falu vállalkozásfejlesztési programot is, amelyben a kisebb településeken működő cégek pályázhatnak összesen 5 milliárd forintra. „A pályázók 2-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, amely rendkívül sokféle célra használható fel. A lehetőség igénybevételéhez akár 30 százalék önrész is elegendő” – ismertette a program részleteit Schanda Tamás.

További lehetőségként említette meg a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt, amelyet 10 millió forint értékben, 10 évre vehetnek fel a kisebb vállalkozások, a törlesztést pedig elég akár 3 év múlva megkezdeniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik