Gazdaság

Majdnem 15 százalékos mínuszban volt szeptemberben az építőipar

Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 14,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az augusztusihoz mérten viszont 1,4 százalékkal, a májusi mélyponthoz képest pedig 10,9 százalékkal nőtt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban, augusztusban 13,5 százalékos volt az építőipari termelés éves visszaesése és 1,9 százalékos a havi emelkedés.

  • Az épületek építése 9,1 százalékkal, az egyéb építményeké 20,6 százalékkal csökkent szeptemberben. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 17,3 százalékkal, az egyéb építmények építésében 22,6 százalékkal, a speciális szaképítésben 7,5 százalékkal esett vissza a termelés.
  • A megkötött új szerződések volumene 7,4 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 26,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 2,9 százalékkal nagyobb volt.
  • Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 16,3 százalékkal elmaradt a tavaly szeptember végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 13,8 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 27,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

A  harmadik negyedévben az építőipar termelői árai 7,0 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 6,3, az egyéb építmények építése vonatkozásában 7,1 százalékkal, a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben pedig 7,3 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az Innovációs és Technológiai  Minisztérium (ITM) szerint a szeptemberi adatok már a kilábalás jeleit mutatják az építőiparban.  Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár kiemelte, a járványhelyzet az ellátási lánc stabilitásának köszönhetően a szeptemberi adatok szerint nem váltott ki a májusihoz hasonló rendkívüli negatív hatást az építőiparban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik