Üzleti tippek

Megszűnt az illeték: ingyenes lett egy sor közigazgatási ügy intézése

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Ez az újabb adócsökkentés évi ötmilliárd forintot hagy az ügyintéző magyar állampolgároknál és vállalkozásoknál. Az egyik legrégebbi múltra visszatekintő állami bevétel a közigazgatási hatósági eljárási illeték, amelyről éppen a koronavírus-válság idején mondott le a kormány – jelentette ki Izer Norbert.

Kapcsolódó
Így adózunk 2021-ben
Összeszedtük, melyek a legfontosabb adóváltozások.

Főszabály szerint 2021. január 1-jétől az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások nem esnek eljárási illetékkötelezettség alá. Az intézkedés az ország versenyképességét is javíthatja. Az ügyintézés is gyorsabbá, és az állam oldalán is egyszerűbbé válik.

A cégeknek például ingyenes lesz a korábban még 10 ezer forintba kerülő adóügyi méltányossági kérelem. Ez most, a koronavírus-válság miatt nagy segítséget jelenthet a nehéz helyzetbe került cégeknek – emelte ki az államtitkár.

Az idei évtől gyakorlatilag megszűnik az általános,  3 ezer forintos illetékfizetési kötelezettség. Így több igazolás is ingyenesen beszerezhető.

Január 1-től már nem kell illetéket fizetni a többi között a közös háztartásban élésről, az életvitelszerű helyben lakásról, az élettársi kapcsolatról vagy a telephely alkalmasságáról szóló igazolás kiállításáért. A birtokvédelmi eljárásért, valamint a jegyzőnél tett bejelentésekért sem kell fizetni, így például a kereskedelmi tevékenység bejelentésért sem – sorolta Izer Norbert.

A kedvező változás révén nemcsak az általános, háromezer forintos illeték szűnt meg, hanem több elsőfokú közigazgatási hatósági eljárásért fizetendő, speciális illetéktétel is. Így megszűnt az eljárási illeték az elsőfokú építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárásoknál (például építési, bontási, használatbavételi engedélyezési eljárás, a használatbavétel tudomásul vétele), illetve a közigazgatási eljárásban kiállított, nem díjköteles másolatok, kivonatok esetében is – összegezte az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik