Üzleti tippek

Januártól elérhetők a fogyasztóbarát személyi hitelek

Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi
Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi
Az eddigi jelentkezések alapján jövő évtől hat pénzintézet kínálhat minősített fogyasztóbarát személyi hitelt (MSZH) – olvasható az MNB honlapján közzétett tájékoztatóban.

Az elsőként jelentkező OTP már megszerezte a minősítést, öt másik pályázatot pedig már értékelnek. 2019-ben ez a hat intézmény összesen kétharmaddal részesedett az új személyi hitelek kibocsátásából.

A Magyar Nemzeti Bank a piaci verseny fokozását várja az MSZH-minősítés bevezetésétől. A belföldi hitelkínálat jellemzői alapján kifogásolták a többi között a díjstruktúra átláthatóságát, a magas kamatfelárakat, illetve azt, hogy a kamatok széles sávban szóródnak.

Kapcsolódó
Lejár a régi 20 ezresek ingyenes átváltási határideje
December 31-ig nem kell érte fizetni.

Várakozásuk szerint az új hitelek nem csupán ezen változtathatnak, de egyúttal hozzájárulhatnak a digitális megoldások és a jobb minőségű szolgáltatások terjedéséhez – olvasható az MTI által idézett közleményben.

A jegybank szerint a kedvező felárral kínált termékek ellensúlyozhatják azt a kamatemelkedést is, amely a teljes hiteldíj mutató (thm) korlát lejárta után várható. A fogyasztási hitelek thm-jét a kormány márciusban az év végéig rögzítette a járvány elleni gazdasági intézkedések részeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik