Gazdaság

Fontos értesítés érkezik a legnagyobb magyar bank ügyfeleinek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az OTP Csoport postai küldeményben vagy elektronikus úton értesíti valamennyi, a 2021-es fizetési moratóriumban érintett magánszemély ügyfelét a moratóriummal és felmondási tilalommal kapcsolatos tudnivalókról.

A 2021. január 1-je és június 30-a között biztosított fizetési könnyítéseket a törvény értelmében azok a magánszemélyek vehetik igénybe, akik gyermeket várnak és/vagy nevelnek, munkanélküliek, nyugdíjasok, illetve közfoglalkoztatottak. A négy kiemelt társadalmi csoport tagjain kívül a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalatok is élhetnek a hat hónapra szóló 2021-es fizetési moratóriummal.

Aki nem akar törleszteni, annak van teendője

Azoknak a magánszemélyeknek, akik jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra, de tovább törlesztenék a kölcsönüket 2021. január 1-től, nincs további teendőjük, jövőre folytathatják a törlesztést. Ha később meggondolnák magukat, akkor a 2021. június 30-ig tartó időszakban bármikor kérhetik a törlesztésük felfüggesztését.

Azok a magánszemélyek, akik jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra és nem törlesztenék tovább a kölcsönüket 2021. január 1-től, lehetőség szerint 2020. december 31-ig nyilatkozatot kell tenniük az igénybevételi szándékukról és igazolniuk szükséges jogosultságukat. Fontos tudnivaló, hogy mindezt kizárólag a saját nevükben tehetik meg az ügyfelek. A jogosultságot igazoló dokumentumok pontos listája megtalálható a bank www.otpbank.hu/moratorium2021.

A tájékoztatás szerint a hitelintézet ügyfelei a jogosultságukat igazoló dokumentumokat és a 2021-es fizetési moratórium igénybevételére vonatkozó nyilatkozatot egyszerűen, a saját otthonukból online is benyújthatják (a járványhelyzet miatt a bank ezt javasolja), az internetbankon, vagy a bank weboldalán keresztül, de persze személyesen a bankfiókban is leadhatják a szükséges dokumentumokat.

A bankok a korábbi hiteligénylési és a bankszámlára érkező jövedelmi adatokat felhasználhatják a jogosultság ellenőrzésére, ha erre az ügyfél adatkezelési felhatalmazást ad. A meghatalmazást adó ügyfeleinknek ez esetben nem kell benyújtaniuk a jogosultságukat igazoló dokumentumokat, az igénylési nyilatkozatot pedig kényelmesen és gyorsan leadhatják az online csatornák egyikén – tanácsolja a bank igazgatója, Dr. Rajmonné Veres Ibolya.

Ha az ügyfél, aki a 2021-es fizetési moratórium időszakában szerez jogosultságot a fizetési könnyítés igénybevételére, és nem szeretné tovább törleszteni a kölcsönét, akkor ezt a változást követően, de legkésőbb 2021. június 30-ig, a nyilatkozat benyújtásával együtt igazolnia kell az OTP Banknál.

Hitelfelmondási tilalom, egyeztetés a bajba került adósokkal

Azokat a magánszemélyeket, akiknek fizetési nehézségük van, de nem tartoznak a kiemelt társadalmi csoportokba, ezért nem jogosultak a 2021-es fizetési moratórium igénybevételére, a törvény értelmében hitelfelmondási tilalom illeti meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 2020. március 18. napján már fennálló szerződéseket 2021. június 30-ig tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt nem mondhatja fel a bank. Minden egyéb, a késedelemmel járó, a szerződésben meghatározott következmény (kölcsöntípustól függően késedelmi kamat, késedelmi díj felszámítása, késedelmes napok Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) történő átadása) azonban alkalmazható ebben az esetben is.

Az OTP kéri azokat a pénzügyi nehézséggel szembesülő ügyfeleit, akik nem jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra, hogy minél előbb jelentkezzenek a hitelintézet bármely fiókjában, ahol tájékoztatást kapnak a fizetéskönnyítési lehetőségeikről. Érdemes ehhez online előzetesen időpontot foglalniuk a bank weboldalán.

Az ügyfelek az OTP Lakástakarék lakás- vagy áthidaló kölcsönére vonatkozó, 2021-es fizetési moratórium nyilatkozatukat – jogosultság esetén – szintén a bank honlapján tehetik meg. Az ingatlanlízing szerződésekkel kapcsolatos 2021-es moratóriumra vonatkozó információkat pedig az OTP Ingatlanlízing honlapján találják az ügyfelek.

Tudnivalók vállalkozások számára

Azt, hogy a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások közül melyek jogosultak a 2021-es fizetési moratórium igénybevételére, a kormány rendeletben határozza meg. Az azonban már a megjelent törvény alapján is egyértelmű, hogy az újabb fizetési halasztást írásban kell kérniük hitelezőiktől az erre jogosult vállalkozásoknak. A részletszabályok megismeréséig a bank az érintett ügyfelek türelmét kéri. A 2021-es fizetési moratóriummal kapcsolatos, vállalati ügyfélkört érintő, már elérhető információk megtalálhatók szintén a honlapjukon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik